Utifrån sin roll som doktorand, med fokus på ridsportens sociala licens, poängterar Nina Känsälä att djurvälfärd bygger på att vi utgår från djurens perspektiv – alltså hur de uppfattar sin omvärld. Hästens livskvalitet handlar inte om att ha en välklippt man eller snygga schabrak, sådant har den ingen uppfattning om.

Något vi kan utläsa och där det finns forskningsbaserad evidens är hur en häst signalerar att den är missnöjd eller har ont. Bland annat har det forskats på hästars ”pain-face”. Motsatsen är att de är avspända och tillfreds, något som är A och O att eftersträva.

– Målet är att både jag och hästen ska känna så! säger Nina.

Matchningen är viktig

När det kommer till ridlärar- och tränarperspektivet, Nina Känsäläs andra roll, vill hon allra först påpeka hur viktigt det är med rätt ryttare på rätt häst.

– Det är kanske lättare att uppnå på en ridskola än för en enskild ägare som redan har köpt sin häst. Men om ryttarens ambitioner inte alls matchar hästens kapacitet och motivation, alternativt om ryttaren är rädd eller inte kan hantera sin hästs energinivå, då blir det inte alls bra.

Tre ”presenter” till din häst på Alla hjärtans dag

1. Sätt kvalitetsmål för träningen

Vi drillas ofta i att sätta prestationsbaserade mål, men Nina Känsälä vill lyfta fram mål som bygger på ”att rida eller köra bra”. Själv är hon ryttare och då handlar det om att sätta grundridningen i fokus – rider vi så enkelt och okomplicerat som möjligt blir ridpassen trevligare för hästen.

– Det handlar bland annat om att inte ge för mycket signaler, ge en signal och släpp den innan du ger nästa. Givetvis är det inte så lätt alla gånger, ridning är svårt och ingen av oss vill rida illa. Men vi krånglar ofta till det, säger hon och fortsätter:

– När du klarar av grunderna, alltså att starta, stoppa och svänga med fina men konsekventa signaler, som hästen förstår och besvarar – då är det inte speciellt komplicerat att göra rörelser, byta galopp eller hoppa hinder.

2. Investera i kunskap

Det bästa man kan investera i enligt Nina Känsälä är en ridlärare eller tränare som hjälper dig med grundridningen.

– Kunskap är aldrig tungt att bära. Om vi alla – oavsett gren och nivå – blev lite bättre på att rida hästarna i balans och med bärighet skulle vi se mycket färre konfliktbeteenden och hästar som går bakom lod, samt färre trista bilder i sociala medier.

3. Ge hästen av din tid

Genom att umgås med våra hästar får vi en bättre förståelse för deras natur, beteenden och behov.

– Här är jag jättetråkig och gammeldags i mina råd. Rykta hästen i stället för att köpa dyra massageapparater. Visitera den och var närvarande med din häst i stället för att ”fippla” med mobilen.

För Nina Känsälä är den dagliga visitationen inte ”bara” något som sker i boxen:

– Jag tycker att det är viktigt att även studera sin häst lös regelbundet, att titta på den i frihet. Som exempel brukar jag låta mina hästar vara lösa i ridhuset och trava runt i båda varven. Då studerar jag deras rörelser och beteende, ja allt. Det är ett bra sätt att upptäcka eventuella avvikelser.

Om Nina Känsälä

Nina Känsälä är ridlärare level III och B-tränare i dressyr, samt har en kandidatexamen i hippologi och en masterexamen i animal science. Hon är doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet och forskar kring ridsportens sociala licens.

Nina har i många år arbetat som beridare samt har tränat och tävlat dressyrhästar – i dag tränar hon ekipage i varierande åldrar och på olika nivåer, samt ridlärare och personal på både ridskolor och ridgymnasier.

Vid årsskiftet började Nina arbeta på Djursholms Ridskola, för att till sommaren ta över verksamheten efter Eva Ulf.

Är du orolig för din hästs hälsa?

  • Kontakta oss om din häst mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.