Ormbiten hund

Vad gör jag om min hund blir ormbiten? Vi ska åka till en stuga på sommaren där det finns en del ormar och jag är rädd att min hund kan bli biten. Det tar ungefär två timmar till närmaste djurklinik, är det för långt?

Veterinären svarar:

Om olyckan skulle vara framme och din hund blir biten av en orm ska du alltid uppsöka veterinär. Försök håll din hund i stillhet och om möjligt bär hunden alternativt gå sakta. Då bör inte två timmars resa vara någon fara.

Symtom

Till en början märks inte alltid ormbettet på hunden men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Själva bettet ser ut som två små prickar bredvid varandra på huden med 6-9 millimeters mellanrum.

Orsak

Vanligast är att hundar blir bitna i ansiktsregionen eller i frambenen. Generellt är påverkan hos de hundar som blivit bitna i ett ben kraftigare och allvarligare jämfört med dem som fått bett i nosen. Ett huggormsbett kan, förutom lokal svullnad och smärta, ge upphov till allmän påverkan med en försämring av blodcirkulationen, lågt blodtryck, hjärtrytmrubbningar, ökad blödningstendens och skador på inre organ. Trots att ansiktet kan svullna upp rejält är andningssvårigheter ej vanliga.

Vad kan jag göra själv?

Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben. Om möjligt bär därför hunden om den blivit ormbiten alternativt gå lugnt och sakta. Sök snarast kontakt med veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Ta alltid hunden akut till veterinär om du misstänker att den har blivit ormbiten. Hos veterinären får hunden smärtstillande. Dropp ges för att upprätthålla en normal blodcirkulation. Blodprover tas och hjärtat undersöks. I vissa fall kan hunden behöva motgift (ormserum).

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?