Marsvin är ett av våra mest älskade sällskapsdjur. Men hur är det egentligen att ha ett marsvin? Vi har intervjuat Gunilla som haft marsvin i över 20 år. Läs Gunillas svar på allt från hur mycket tid som krävs för skötsel till hur marsvinet blir en del av familjen.

Marsvinsintervju

Namn: Gunilla Boman

Ålder: 62

Djur: marsvinet Snöboll

Hur länge haft du marsvin?

Det börjar redan för 20-25 år sedan när min dotter var yngre. Sedan dess har de stannat kvar.

Vad betyder marsvinet för dig?

Det är så roligt med marsvin! Marsvinen är väldigt sociala och blir som en familjemedlem som gärna gosar i soffan. Det är roliga små djur, och jag tror att de har humor. De är ungefär som att ha en hund eller en katt, men man slipper gå ut med dem.

Hur mycket tid lägger du ned på att sköta marsvinet per dag?

Marsvin är väldigt enkla att ha, de är anpassningsbara och trivs utan några större krav. Bara man gör rent i buren och ger dem mat och vatten, det tar inte många minuter per dag. Vårt marsvin springer omkring här inne och går löst. På sommaren kan de vara utomhus under dagtid.

Vad är det bästa med att ha ett litet marsvin?

De tycker om att busa och leka, men vill också sitta i knäet. Så fort man plockar upp dem i famnen börjar de prata på marsvinsvis. Och de pratar på hela tiden! De kan också sjunga! Då kan de få en frukt eller grönsak som belöning.