Illern behöver vaccin, en sovhörna, en kisslåda, en golfboll och ett bad några gånger om året

Kontrollera noga alla rum som illern kommer att vistas i, försegla alla hål och öppningar som är större än 2,5 cm i diameter. Kontrollera att illern inte kan ta sig ut genom öppnade fönster, t ex genom att ha nätskärmar för fönstren. Kontrollera öppningarna runt rör, element m m. Vissa valpar är tillräckligt små för att pressa sig under dörrar.

Illrar är så små och tysta att du vanligen inte hör dem närma sig. Det är lätt att kliva på dem när de sover under mattor, eller plötsligt dyker upp under din fot. Deras förkärlek för att uppsöka tunnlar och deras inbyggda nyfikenhet försätter ofta illern i farliga situationer.

Illern kan exempelvis obemärkt krypa in i kylskåp, ugnar, genom balkongräcken, genom ytterdörren, eller till och med hamna i tvättmaskinen tillsammans med kläder som illern låg och sov under. Andra faror är bäddsoffor och fåtöljer med fjädrar i. Den enklaste lösningen för att undvika problem är att lära din iller goda vanor, och att vara ständigt uppmärksam.

Ett alternativ för att minska skaderisken är att din iller har en stor bur att bo i när du inte är hemma och ser till den. I buren bör finnas gott om plats att röra sig på, en sovhörna samt leksaker att hålla sig sysselsatt med. Enligt jordbruksverkets är minsta tillåtna yta 5 kvadratmeter.

Sovyta

En avskärmad hörna där din iller kan sova är nödvändigt för att djuret inte ska bli frustrerat och oupphörligt försöka gräva sig en lya. En sovhörna kan göras så enkel som med en handduk eller T-shirt, en papp- eller trälåda med ett hål i sidan, ärmen på en sweatshirt m m.

Om din iller tycker om att tugga på och äta handdukar eller tyg så bör du hellre använda en låda av något slag för att minska risken för att din iller drabbas av förstoppning i tarmen av uppätet tyg. Ätandet på tyg är ofta ett beteende hos unga illrar, och upphör runt 1 års ålder. Det kan också ses ibland när illern inte alltid har tillgång till mat.

Kisslåda

Illrar kan tränas att bli nästan rumsrena. En liten låda med låga kanter ska placeras i det hörn som illern valt ut till toalett. Du kan använda kattsand (undvik parfymerade sorter) eller pelletterat strö i lådan.

Största problemet med kattsand är att vissa illrar vill ligga i lådan, vilket torkar ut deras päls och gör den skör och matt. Illrar täcker inte över urin och avföring efter sig. Det är därför nödvändigt att rengöra lådan ofta för att minska på lukten. Då illern är lös i huset kan det vara nödvändigt att placera ut flera lådor eller tidningar i olika hörn, eftersom illrar inte är så bra på att återvända till "hemmet" för att gå på toaletten.

Leksaker

Illern får inte ha några gummisaker!

Ge aldrig din iller några gummileksaker! Illrar tycker om att tugga och svälja gummi, vilket kan leda till förstoppning i tarmen och dödsfall. Se till att göra ditt hem illersäkert - avlägsna alla föremål av gummi som t ex öronproppar, stereohörlurar, skor med gummisulor, rörisolering, gummiband, etc. När du ändå håller på - kryp omkring på alla fyra och leta efter flykthål eller gömställen som illern kan försvinna i!

Illern tycker också om att gräva sig in i möbler och madrasser på jakt efter ett mysigt sovställe. I detta arbete kan illern svälja skumgummistoppning och utveckla tarmförstoppning. Det är viktigt att täcka över bottnen på möbler med t ex plywood för att undvika detta. Fåtöljer med fjädrar i kan också vara en fara för din iller. Det har skett dödsfall då illern blivit ihjälklämd då någon satt sig i fåtöljen med illern gömd inuti fjädern!

Säkra leksaker för din iller är nylonben, ping-pong och golfbollar, små burkar, papperspåsar, affischrör av papp, och mycket hårda plastleksaker. De flesta leksaker av tyg är också lämpliga, men kontrollera noga under den första veckan att ditt djur inte tuggar bort delar av leksaken.

Vaccinationer

Iller ska vaccineras mot valpsjuka eftersom detta är en sjukdom som ger nästan 100% dödlighet hos iller. Även fast ditt djur bor inomhus kan du föra med dig viruspartiklar hem via skor eller kläder.

Vaccintillverkaren rekommenderar att en valp efter en vaccinerad hona vaccineras vid 10 veckors ålder och därefter årligen. Om honan ej var vaccinerad börjar man vaccinera valpen något tidigare. En boosterdos ges då efter 4-6 veckor, och därefter årligen. En dräktig hona bör inte vaccineras.

Illerlukt

Illern bildar ett oljigt sekret på huden. Detta sekret har en mycket stark doft hos den vuxna okastrerade hanen och honan. Doften kontrolleras av könshormoner, varför den till stor del minskar om djuret kastreras.

En viss doft kan även förknippas med analsäckarna (doftkörtlarna), men denna doft märks bara då illern sprayar ut sitt material, oftast i samband med en skrämmande situation, eller då djuret är extremt upphetsat. De flesta djur tömmer inte ut innehållet speciellt ofta, och då det händer känns doften bara några minuter. Det är därför onödigt att operera bort analsäckarna på illern annat än vid sjukliga tillstånd i dessa.

Bad

Badning ska ske med ett skonsamt schampo för djur. Iller behöver inte badas ofta, en gång i månaden är ett absolut maximum utom i de fall då medicinska skäl kräver tätare bad. Badning avlägsnar viktiga fetter från huden och kan leda till en torr kliande hud om det görs för ofta.