-      Smådjur som marsvin har relativt lätt att drabbas av värmeslag, så märker du att ditt marsvin har problem i värmen gäller det att agera snabbt, säger Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Marsvin känsliga för värme

Marsvin är mycket känsliga för värmeslag, framför allt de marsvin som är överviktiga och/eller kraftigt behårade. Miljötemperaturer över 25 grader, hög luftfuktighet, otillräckligt med skugga och ventilering, trängsel och andra yttre stressfaktorer bidrar till att utlösa värmeslag.

Symptom och behandling av värmeslag

Första tecknen på värmeslag kan vara att marsvinet andas ytligt och snabbt, dreglar, är svagt och ovilligt att röra sig. Om symptomen upptäcks i ett tidigt skede är det behandlingsbart. Det du som marsvinsägare kan göra i ett akut läge är att spraya över marsvinet med kallt vatten eller försiktigt bada det i ljummet vatten (fyll några centimeter högt vatten som sedan öses över marsvinet med handen för att gradvis blöta ned hela kroppen) och därefter linda in det i en våt handduk. Detta görs för att få ner marsvinets kroppstemperatur.  

Så snart du gett marsvinet akut behandling mot värmeslag måste du uppsöka veterinär för vidare behandling.

Så förebygger du värmeslag

Man kan förebygga värmeslag genom att ge marsvinet tillräckligt med skugga och bra ventilering. Man kan också lägga en kylklamp inlindad i en handduk eller socka i buren, så att marsvinet kan välja att ligga på den om det vill. Se också till att marsvinet har ständig tillgång till kallt, fräscht dricksvatten.