Okunnighet orsak till smådjurens sjukdomar

75 procent av de sjukdomar som drabbar de minsta djuren, som kaniner, marsvin, andra gnagare och smådjur, beror på okunnighet och slentrian. Ofta bor de i för små burar och är övergödda. Ibland utfodras de med helt fel foder.

75 procent av alla sjukdomar skulle förebyggas om vi skötte djuren bättre. Det är en skrämmande hög siffra med tanke på att det som ställer till det mest för djuren är slentrian. Man ger till exempel kaninen den vanliga buren och låter dem äta sin vanliga gnagarblandning med färglada frön i tron om att det är det bästa för dem.

– I själva verket är gnagarblandningar många gånger alltför rika på fett och kolhydrater och innehåller alldeles för lite fibrer. Det är som att föda upp djuren på godis, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Allmänt utbredd är också missuppfattningen att marsvin och kaniner bör ha spån som bottenmaterial i sina burar.

– Men spån dammar och kan packa ihop sig vid hanens könsorgan och orsaka hudinflammation. Bättre är att de får stå på ett fleece-tyg. Det gör det enkelt att hålla rent och minskar dessutom uppkomsten av rinnande ögon och sår.

Leguanen är ett annat djur som far illa på grund av okunskap. Tidigare ansåg man att leguanen behövde animaliskt fett för att växa.

– Det är inget som leguanens njurar klarar av. I stället kan animaliska fetter orsaka grav njursvikt när den blir 3-5 år.

På agria.se hittar du skötselråd för flera typer av smådjur – allt från våra vanliga gnagare till papegojor och olika sköldpaddsarter. Skötselråden har tagits fram i samarbete med veterinärer med särskild kunskap inom detta område.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg