Förvuxna tänder hos chinchilla

Förvuxna tänder är en vanlig sjukdom hos chinchilla och kan visa sig genom att chinchillan blir blöt under hakan. Den vanligaste orsaken till sjukdomen är att chinchillan fått för lite hö.

En av de vanligaste sjukdomarna på chinchilla är tandproblem. Eftersom det är omöjligt för ägaren att titta in i en chinchillas mun, kan det vara svårt att märka när besvären börjar.

Symptom på förvuxna tänder

När sjukdomen fått pågå under en period brukar den leda till ett konstant salivdroppade som gör att chinchillan alltid är blöt under hakan. Man hör ofta beteckningen ”slobbers” om dessa chinchillor och man kan få intrycket av att det är ett konstant tillstånd, men så behöver inte vara fallet.

Andra vanliga symptom på förvuxna tänder är att chinchillan inte längre äter hö utan bara lättuggat och mjukt foder samt att den tappar i vikt. Eftersom chinchillan inte får i sig det fiberrika höet kan det i sin tur leda till att avföringen blir lös och att chinchillan får mag- och tarmsjukdomar. I riktigt allvarliga fall kan det hända att chinchillan inte kan äta alls och då är tillståndet akut.

Orsak till förvuxna tänder

Problemet med förvuxna tänder ses oftast hos vuxna och äldre chinchillor (över 2-3 år gamla). Den vanligaste orsaken till förvuxna tänder är att de får för lite hö/gräs. Rikliga mängder hö och gräs är ett måste för att chinchillan ska tugga på rätt sätt och slita sina tänder tillräckligt. Pellets, spannmål, knäckebröd, rotfrukter och annat som även vi människor kan äta, ger inte tillräcklig nötning av chinchillatänder.

Det diskuteras ofta om att chinchillornas tandproblem har ärftliga orsaker, men det är mycket ovanligt. I stort sett alla tandsjukdomar härrör direkt eller indirekt från en felaktig utfodring. Olika individer kan dock vara olika känsliga för felaktig kost och vissa individer äter spontant mer av den nyttiga maten.

När kindtänderna inte nöts ner som de ska, bildas vassa nabbar på sidorna av tänderna. Dessa nabbar kan skära sönder chinchillans tunga eller kind, vilket i sin tur leder till att chinchillan inte kan tugga och svälja maten, dreglar längs hakan/halsen och att den avmagrar.

Får besvären fortgå länge utan behandling och korrigering av kosten, kan även tandrötterna bli sjukligt förändrade och orsaka tandvärk.

Behandling av förvuxna tänder

Veterinär måste uppsökas så snart man misstänker problem. Diagnosen bekräftas genom muninspektion och/eller röntgen. Problemet åtgärdas genom att de övervuxna tänderna slipas ner, något som endast kan göras då chinchillan fått starkt lugnande eller narkos.

Behandling av tänder på en chinchilla är svårt på grund av den extremt lilla munöppningen. Efter åtgärden måste chinchillan ofta tvångsmatas tills den kommer igång att äta på egen hand igen. God smärtlindring kan underlätta.

Det finns ingen permanent lösning eller korrigering av tandproblem om man inte upptäcker besvären på ett mycket tidigt stadium, behandlar omedelbart och framöver är väldigt sträng med kosten. Upprepade tandkontroller och tandfilningar är vanligen nödvändiga. Tyvärr händer det ibland att chinchillan har svårt att äta trots tandslipning. I så fall kommer smärtorna från tandrötterna och dessa kan aldrig korrigeras även om man slipat tandkronorna noga. En del chinchillor kan klara sig om de får konstant smärtlindring men en del individer måste avlivas.

Skulle man ha otur och få en chinchilla med ett medfött bettfel, ska denna självfallet inte gå i avel.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg