Illerns åldrar

Illervalpar blir avvända runt 8 veckor. Efter 10 veckor kan valpen få komma till sitt nya hem. Skaffar du en valp får du räkna med en hyperaktiv liten pälsboll.

Valp - Illervalpar blir avvända runt 8 veckor. Efter 10 veckor kan valpen få komma till sitt nya hem. Skaffar du en valp får du räkna med en hyperaktiv liten pälsboll. Han kommer att sova mycket, men när han är vaken är det också full fart hela tiden. I denna ålder byts mjölktänderna ut och valpen kommer att använda tänderna mycket. Mycket tålamod är vad som behövs i denna tid.

Ungdom - När du äntligen har lärt känna din iller och han har lärt sig att inte använda sina tänder på dig, vad lådan är till för och så vidare kan det hända att han förändras... Runt 6 månader börjar illern mogna och, liksom mänskliga tonåringar testar han ofta gränserna som du trodde redan var förstådda. Var tålmodig och ihärdig, han kommer att växa ifrån det. Det är nu man bör kastrera sin iller.

Vuxen - Vid ett års ålder är din iller redan vuxen. Han kommer att vara pigg på att leka med dig, att utforska allting (för tusende gången) och att busa och komma i trubbel. Han börjar acceptera att bli upplockad och hållen längre stunder. Detta är en bra ålder att introducera en till iller om du vill ha fler.

Medelåldern - En iller kommer alltid att vara lekfull, men med åren kommer lekstunderna att bli kortare och han kommer att vilja ligga längre tid i ditt knä. När en iller blir tre år rekommenderas det att man börjar med årliga hälsoundersökningar. Efter fyra år behöver du byta foder, för mycket protein nu kan skada njurarna, så byt till ett illerfoder för seniorer eller ett kattfoder för vuxna katter.

Seniorer - Nästan 50% av de illrar som når sex års ålder (i Amerika) har behövt någon sorts operation (förutom kastrering naturligtvis). Om din iller inte råkar ut för en olycka eller blir sjuk kan han leva tills han blir sex eller åtta år, vissa illrar blir över tio år.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg