Tillsammans med Henrik Johnsson sitter också Jonas Wensman, som har doktorerat i ämnet vingelsjuka, och kattuppfödaren Lotta Eriksson i studion.

Det vanligaste symtomet för vingelsjuka är att katten blir just vinglig.

- En vingelsjuk katt förlorar vissa reflexer som att ta emot med bakbenen när man håller upp den under frambenen och för ned den mot ett golv, säger Jonas Wensman

Andra symtom är att den initialt kan ha feber, att katten drar sig undan, jamar mer, blir extra tillgiven, men framför allt vingligheten på bakbenenvingligheten. Vingligheten finns alltid med i sjukdomsbilden.

Vingelsjuka är en neurologisk sjukdom som orsakas av ett virus – bornaviruset är ett RNA-virus, som kan infektera många olika typer av däggdjur och fåglar.

- Det är framför allt utekatter som drabbas av bornaviruset som vi tror kan komma från möss och fåglar som de fångar i naturen. Viruset rör sig upp till hjärnan med beteende- och rörelsestörningar som följd, säger Jonas Wensman.

Vingelsjuka kan i princip bara sluta på ett vis – att katten avlivas. Den katt som levde längst i Jonas doktorandstudie överlevde i tre år. Det finns idag inga botemedel eller bromsmediciner. Den dystra sanningen är också att det heller inte finns något för kattägaren att göra för att skydda sin katt, Den verkar slå slumpvis och i dagsläget finns det heller inget vaccin.

- Jag skulle önska att det fanns något att göra, men jag kan inte rekommendera att utekatter inte ska få gå ute, Det ser jag inte som ett alternativ, säger Jonas Wensman.

I avsnittet berättar också kattexperten Lotta Eriksson om hur man undviker spridning av andra typer av vanliga smittor mellan katter. Hur hanterar man en ny kattunge i kullen? Eller när många katter samlas på samma plats? Lotta Eriksson bjuder på fina tips.

Ny programledare till Pälspodden

Från och med 2019 tar Henrik Johnsson över programledarrollen för Pälspodden, Henrik har en gedigen erfarenhet från TV, radio och moderator. Han lever nära våra vanliga husdjur och har förmågan att ställa rätt frågor, dra finurliga slutsatser och föra lyssnare vidare i samtalet.

Lyssna på Pälspodden här