-          Många köper hund med hjärtat, man blir förälskad en särskild ras och vill ha den till varje pris. I kärleksyran glömmer många valpköpare bort att granska rasens hälsotillstånd. Nära var femte valpköpare vet inte ens om att det finns hälsoskillnader mellan olika raser, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

En klar majoritet av deltagarna i undersökningen anser att hundar med hälsoproblem utsätts för ett stort lidande och sämre livkvalitet på grund av sjukdom och nedsatt hälsa. Ändå var det bara 6 av 10 hundägare som tog reda på mer om rasens hälsotillstånd innan de valde ras. 17 procent visste inte att det finns hälsoskillnader mellan raser.

Påfrestande med hälsoproblem

Det är också påfrestande att äga en hund som har återkommande hälsobesvär. Det innebär bland annat många tids- och kostnadskrävande veterinärbesök, högre försäkringspremier och i vissa fall kostsamma mediciner. Undersökningen visar att hundägare känner oro och sorg med att ha en hund som lider av hälsoproblem, men också att omgivningen visar ogillande inför raser med välkända hälsoproblem.

Agria Breed Profiles – för fler friskare hundar

Agria Breed Profiles är nu uppdaterad för fjärde gången och inkluderar skadestatistik för 6 miljoner hundar av mer än 180 hundraser under perioden 2011-2016. Materialet används främst av rasklubbar inom Svenska kennelklubben för att identifiera sjukdomar och skador inom rasen för att genom avelsarbetet bidra till fler friskare hundar.

Det råder ingen tvekan om att det finns stora hälsoskillnader mellan olika raser. Raser som är avlade för sitt utseende är mer drabbade av rasspecifika sjukdomar än raser som avlas för prestation inom exempelvis jakt.

Bland de hundraser som ofta besöker veterinär på grund av hälsoskäl finns douge de bordaux, irländsk varghund, engelsk bulldogg, bullterrier, bullmastiff, dobermann, cane corso och grand danois.

Bland de raser som sällan besöker veterinären finns fler spetsar som finsk spets, norrbotten spets, mittelspitz, men också drever, gråhund och puli. Många jakthundsraser har färre veterinärbesök än rena sällskapsraser.   

*Enkätundersökningen gjordes bland 300 hundägare i samarbete med PFM Research.