Agrias statistik visar att det framför allt är privata ridhästar som drabbas, medan galoppörer, travare, islandshästar och inte heller ridskolehästar är utsatt för ryggont i samma omfattning.

- Vi kan konstatera att ridskolehästarna med fasta rutiner och oftast mer professionell omsorg klarar sig bättre, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Ridskolehästar har generellt en bra tillvaro med fasta rutiner när det gäller utfodring, utprovad utrustning, utevistelse och motion. De går ofta tillsammans i större haggrupper och får mer stimulans än många privathästar. Hästarna arbetar oftast på ett bra underlag med en varierad mix av hopp- och dressyrlektioner samt uteritt. Alla dessa delar påverkar hästens välbefinnande.

- Trots att det många gånger är orutinerade ryttare som inte alltid rider hästen i rätt form, verkar det inte störa hästens rygg när flera ryttare delar på samma häst. Att lektionerna genomförs under ledning av utbildade instruktörer har säkert stor betydelse, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Symptom

De flesta hästar visar tecken på smärta när de har ont i ryggen. Hästen kanske reagerar med obehag vid sadling och uppsittning eller går undan när man trycker på ryggen vid den dagliga visiteringen.

Smärtan kan påverka prestationsförmågan, och rörelser som tidigare fungerat blir problematiska, exempelvis en hopphäst som vägrar, rusar mot hinder eller får problem med kombinationer. Dressyrhästar däremot kan få problem med små volter, samlade rörelser, sidvärtsrörelser eller ryggning.

Så här undviker du ryggproblem hos ridhäst:

  • Träna hästens ryggmuskler genom att rida i korrekt form, klättra, rygga eller tömkör
  • Variera ridningen
  • Variera ridunderlaget
  • Säkra att den utprovade sadeln fortfarande passar
  • Har kraven på hästen ökat? Lägg upp träningen i samråd med tränare