Ryggbesvär är en vanlig anledning till veterinärbesök, och Charlie Lindberg, hästveterinär på Agria har en del av svaret:

- Många av dagens ryggproblem orsakas av att hästen rids för enformigt. Hästar behöver variation för att arbeta med hela kroppen och successivt bygga sina muskler och skelett. Ensidiga övningar ger spänningar och stumma muskler.

Planerad träning

Grundreceptet för hållbara ryggar är detsamma som mot hältor. En bra start är att utgå från ett veckoschema som är anpassat till hästens ålder och utbildningsnivå, ladda ned här. Schemat kan innehålla delar som konditionsträning i skog och mark, markarbete, dressyr, hoppträning, tömkörning, tävling och vila. En annan viktig del är ridunderlaget som också behöver varieras mellan exempelvis fibersand, asfalt och skogsvägar.

- Jag tycker att fälttävlanshästar ofta som ser fräscha och välmusklade ut, det speglar troligen variationen mellan olika moment som dressyr, hoppning och terrängridning i träningen, säger Charlie Lindberg.

Den största gruppen av ryggbesvär är odefinierade och har därför inte någon detaljerad diagnos.

Förutom felaktig ridning kan orsakerna till ryggbesvären komma från hältor, många gånger dubbelsidig som kan vara svår att upptäcka. Men det kan också bero på enklare problem som att hästen har en olämplig sadel.

Den andra gruppen som står för en tredje del av alla ryggbesvär är kissing spines. Diagnosen innebär att tornutskotten i hästens ryggrad ligger nära eller intill varandra. För de flesta hästar med kissing spines är träning en viktig del av rehabiliteringen som att tömköra, klättra, rygga, löshoppa eller att arbeta hästen i låg form. Läs mer här.

Raserna som ingår i gruppen varmblodiga hästar är belgiska varmblod, brandenberger, danskt varmblod, hannoveraner, KWPN, holsteiner, korsning med halvblod, mecklenberger, oldenburgare, rhenländare, SWB, westfalen, och övriga halvblod.

Fördelningen av antal skador mellan de olika varmblodsraserna i statistiken ligger på en jämn nivå.

Så här undviker du ryggproblem hos ridhäst:

  • Schemalägg träning och tävling
  • Träna hästens ryggmuskler genom att rida i korrekt form, klättra, rygga eller tömkör
  • Variera ridningen
  • Variera och underhåll ridunderlaget
  • Säkra att den utprovade sadeln fortfarande passar
  • Har kraven på hästen ökat? Lägg upp träningen i samråd med tränare