Under de tre senaste åren visar skadestatistiken en rejäl ökning av trafikolyckor under perioden november till januari. I de flesta fall handlar det om hästar som har kommit lösa av någon anledning – de kanske har rymt från hagen eller kastat av sin ryttare.

- Många kommer ihåg att ta på reflexer när de rider ut. Men det är också bra om hästen har reflexer på grimman och täcket i hagen. Då ökar chansen att den klarar sig om den kommer lös, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst, Agria Djurförsäkring.

Årstidens mörker och den kommande halkan i kombination med hästar som rör sig snabbt utan reflexer är troliga orsaker till ökningen.  Majoriteten av de hästar som är involverade i trafikolyckor avlider på plats. De som överlever kräver ofta omfattande behandlingar och rehabilitering.

Tips för säkrare vintermånader:

  • Se över hagarna regelbundet. Tänk på att tjocka täcken och djup snö kan göra att hästarna inte känner av ett elstaket
  • Välj täcken och grimmor med reflexer invävda i materialet
  • Använd alltid reflexer på hästen när du rider eller leder hästen i skymning eller mörker – ländtäcke med reflexer, benreflexer, en väst på ryttaren och gärna en liten lampa på hjälmen
  • Undvik att så långt det är möjligt att rida på, över eller nära, trafikerade vägar
  • Om hästen kommer lös – ring polisen och lokalradion omgående. Lokalradion kan gå ut och varna trafikanter om att hästen är lös