Undvik påskens faror för hundar och katter

Vackra liljor och ett påskägg fyllt med choklad kan i värsta fall bli rena dödsfällan för hunden eller katten. Förgiftning på grund av giftiga blommor och choklad är vanliga anledningar till varför hundar och katter behöver veterinärvård under påskhelgen.

En trevlig påskmiddag kan snabbt förvandlas till en mardröm för djurägare. Barn som frikostigt delar med sig av sina påskägg till de fyrbenta familjemedlemmarna. Dessutom är det inte ovanligt att matrester hamnar i djurens matskål.

- Ge djuren egna påskägg med tuggben och djurgodis och passa samtidigt på att berätta för barn och gäster att det är olämpligt för hundar och katter att äta vår mat och godis. Fet och salt mat kan ge magsmärtor, och choklad kan vara direkt livsfarligt, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Giftiga växter

Ett annat varningstecken är lökväxter. Här lever katterna farligare än hundarna, eftersom de oftare kommer åt både krukväxter och snittblommor. De flesta växter har irriterande växtsaft som kan störa kattens matsmältningssystem, särskilt liljor, prickbladsväxter och fredskalla kan orsaka sår på munslemhinnan. Ett varnande finger höjs också för påskliljans lök som kan vara giftig om katten får för sig att tugga i sig löken.

Det gäller även påskriset, som med sina färgglada fjädrar lockar till lek, men vars ståltrådar inte hör hemma i en djurmage.

Aktivera ditt husdjur

Ett tips för en trevlig påsk är att aktivera sina djur. Då brukar hunden och katten blir mindre benägna att hitta på bus och det blir roligt för hela familjen.

- Det finns många bra aktiveringsleksaker som innebär att hunden eller katten får klura ut hur den ska komma åt godsaken. Eller varför inte gå en rejäl långpromenad med hunden i vårsolen? tipsar Lotta Möller.

Tecken att ta på allvar

Kontakta veterinären om djuret dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och onormalt kissnödig. Andra tecken är att den blir darrig, orolig, får kramper och hjärtklappning.

Här får du sjukvårdsrådgivning under helgerna:

Agria samarbetar med FirstVet, dit oroliga djurägare kan vända sig för kvalificerade råd av veterinärer via ett videosamtal i mobil. FirstVet har öppet alla dagar 7-24 och är gratis för alla djur som är försäkrade i Agria.