En god övervakning av det dräktiga stoet inför förlossningen är otroligt viktigt - när en fölning går snett beror det oftast på att stoet har fölat i ensamhet och inte fått hjälp i tid. En övervakningskamera har därför blivit många uppfödares bästa vän de sista veckorna innan fölning.

- Övervakning av stoet som ska föla är A och O. I de allra flesta fall sköter stoet hela förlossningen på egen hand och det bästa är då för stoägaren att inte störa den naturliga processen utan låta stoet vara i fred. Om något går snett under förlossningen så är det dock väldigt viktigt att kunna ingripa i tid för att kunna rädda fölet och i vissa fall även stoet, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Försäkra sto och föl

Agrias Foster- och Fölförsäkring ger också en trygghet om något skulle gå fel under dräktigheten eller fölningen. Försäkringen går att teckna från det 40:e dräktighetsdygnet fram till 30 dagar före beräknad fölning, och ersätter veterinärkostnader upp till 120 000 kronor. Man kan även få ersättning för betäckningskostnader.

- Agria erbjuder marknadens bästa fölskydd, en försäkring som skyddar både sto och föl. Fölen utsätts för många risker under den första tiden - har du då en komplett försäkring behöver du aldrig fundera på om du har råd utan kan alltid ge ditt föl bästa vård, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef för Häst och Lantbruk på Agria Djurförsäkring.

Försäkringen gäller sedan till fölet är 30 dagar gammalt, men så snart fölet är fött kan man teckna en individuell försäkring för att få bästa möjliga skydd.

Viktigt med egen försäkring för fölet

Från fölets andra levnadsdygn kan man skaffa en egen försäkring för fölet - för att få det bästa skyddet för ditt föl är det bra att ordna med detta så snart som möjligt efter att fölet är fött. När du försäkrar ditt föl i Föl Veterinärvård och Föl Liv och Användbarhet inom de första 30 levnadsdagarna får du vårt mest omfattande försäkringsskydd, bland annat för dolda fel.

Karl-Henrik Heimdahls tips inför fölning och fölets första tid:

  • Var uppmärksam på stoets signaler om en förestående förlossning, som t ex slappa bäckenband, förlängning av vulva, ifyllnad av spenar, vaxproppar etc.
  • Ordna ett fungerande fölvak.
  • Stör inte stoet i onödan under förlossningen.
  • Var beredd att ingripa om något inte går som normalt.
  • Låt fölet och stoet ligga kvar med intakt navelsträng så länge som möjligt efter förlossningen, den går oftast av naturligt när stoet reser sig eller fölet gör resningsförsök.
  • Det är mycket viktigt att fölet får råmjölk i tid. Håll koll på att fölet hittar fram till juvret och börjar dricka. Oftast klarar den detta inom 1-3 timmar. Har den då fortfarande inte fått råmjölk kan man behöva hjälpa till.
  • Ha kontroll på att fölet kommer igång och bajsar ut det så kallade fölbecket. Detta är svart seg avföring som samlats i tarmen under fostertiden. Kan ibland ge upphov till förstoppningar. När fölbecket kommit ut ändras avföringen normalt till ljusare med lösare konsistens.
  • Kontrollera också att fölet kommer i gång och kissar naturligt.

Läs om försäkringen Agria Foster & föl

Läs mer om försäkringen Föl Veterinärvård & Livförsäkring