Tre tips för lyckad matchning av sto och hingst

  • Ha ett avelsmål
  • Se till att ditt sto ligger så nära ditt avelsmål som möjligt
  • Hingsten ska förstärka och komplettera stoets egna egenskaper. Hingsten kan dock inte kompensera för allt, därför måste stoet ligga nära ditt avelsmål.

Sätt upp ett avelsmål

Hej Emma, i vilken ände börjar jag som ny uppfödare om jag vill fokusera på hållbar avel och ta fram sunda och friska hästar?

- Det absolut första man ska göra är att sätta upp ett avelsmål för sig själv. Avelsmålet ”talar om” vad är det för häst du vill producera - är det en hopphäst, dressyrhäst eller kanske en trevlig sällskapshäst? Vilka egenskaper är viktiga i din framtida fölunge – hur stor ska den vara, vilket temperament vill du att den ska ha och så vidare. Ett avelsmål kan omfatta mycket eller lite information, det är du som uppfödare som bestämmer.

- Titta därefter kritiskt på ditt sto och se om hon passar in på ditt avelsmål. Det är alltid bra att få ett opartiskt öga på sitt sto, men i slutändan är det du som uppfödare som beslutar. Ett vanligt scenario är att man har ett sto som man tycker väldigt mycket om, och att det är därför man vill ta ett föl på henne. Tänk då på att vara krass och se så att hon verkligen passar in på ditt avelsmål, annars kanske du inte ska avla på henne.

Sunda och friska hästar

Att vilja ha en sund och frisk häst kan nog de flesta skriva under på, men det är olika vad man lägger i just begreppet ”sund och frisk”. Om du väljer att avla på en häst som bär på en ärftlig sjukdom men aldrig uppvisat några symptom får du vara beredd på att en eventuell köpare kanske inte alls håller med om att din fölunge är sund och frisk. Det är dock viktigt att alltid sätta saker i perspektiv och bedöma eventuella skavanker och fel utifrån vad hästen presterat och hur gammal den är, samt om problemen uppstått utifrån slitage eller är ärftliga. När det gäller avelsmålet hälsa - sunda och friska hästar – har man en häst som har haft problem som inte beror på slitage kanske man inte heller ska avla på den, säger Emma Thorén Hellsten.

Hingsten ska förstärka stoets starka sidor

Hur går jag tillväga för att hitta rätt hingst? Det finns ju så många fina att välja mellan!

- Hingsten ska först och främst förstärka stoets redan starka sidor – för att förstärka och konsolidera dessa i avkomman. Hingsten ska också helst kompensera stoets svagheter, däremot inte med ytterligheter åt andra hållet utan vara korrekt.

- Om det är första gången ditt sto ska ha föl så är ett tips att välja en väl beprövad hingst som lämnat flera avkommor efter sig, på så sätt köper du inte ”grisen i säcken”.  Om du känner någon som har avkommor till den hingst du funderar på att välja – prata med dem!

- Gör din research och leta efter egenskaper som kompletterar och förstärker ditt sto. Vänd dig till SWB om det är en svensk varmblodshäst du ska föda upp för att få hjälp med avelsrådgivning. På sidan blup.se hittar du mycket statistik och kan med hjälp av de beskrivande indexen ta reda på hur de hingstar som har vuxna avkommor förärver sig, säger Emma Thorén Hellsten.

Betäck inte ett sto som bär på en ärftlig sjukdom

När bör jag avstå från att betäcka mitt sto?

- Först och främst ska du inte betäcka ditt sto om det inte är i närheten av ditt avelsmål. Då är det bättre att låta bli och kanske köpa en häst istället för att få det du är ute efter. Betäck inte heller ett sto som bär på en ärftlig sjukdom, eller bara för att stoet blivit sjukt och inte kan ridas mer. Det är viktigt att du har med ett kritiskt tänkande i bilden – vad händer om du måste sälja din häst och den ska användas av någon annan? Då är fysiska egenskaper och en bra mentalitet aspekter du behöver ta hänsyn till.

Ha alltid en bra hingst i reserv

Vad händer när jag bestämt mig för vilken hingst jag vill betäcka med?

- När du bestämt dig för en hingst går du in på sprangrulla.se för att boka hingst och kontakta betäckningsstationen du vill åka till. På ett tidigt stadie är det viktigt att du låter ditt sto genomgå en gynekologisk undersökning så att allt ser bra ut för en betäckning.  

- Det är bra att alltid ha en hingst i reserv så att du inte står handfallen ifall stoet är i full brunst och det av någon anledning inte finns möjlighet att betäcka med hingsten du valt ut just då. Det finns många faktorer som kan ställa till det för dig – hör med seminstationen innan du åker dit om det är något speciellt du ska tänka på inför betäckningen, avslutar Emma Thorén Hellsten.