Under Gothenburg Horse Show kommer Johanna Wahlund med hjälp av Agrias profilryttare att demonstrera praktiska övningar för ryttare.

-  Ryttare har sällan tid att gå till ett gym, byta om och använda träningsmaskiner, därför visar vi huvudsakligen övningar som inte kräver speciell utrustning. En så enkel övning som att regelbundet stå på ett ben kan till exempel göra stor skillnad, säger Johanna Wahlund.

Hon menar att det är fascinerande att se vad små, avsuttna övningar kan göra för att allt ska bli så mycket bättre i sadeln.

Behöver vara en medveten ryttare

För att få en hållbar häst, behöver man vara en medveten ryttare och träna sig själv. Många ryttare upplever att de är vältränade, men framför allt stalljobbet och hanteringen av hästarna är väldigt ensidigt och gör ofta att man bara tränar sin redan starka sida. Det, i kombination med att hästen kanske har samma starka och svaga sida som sin ryttare, gör att oliksidigheten hos både häst och ryttare förstärks.

- En häst mår bäst av att ridas i balans av en mjuk, följsam och liksidig ryttare. En häst som hela tiden får kompensera för en sned och otränad ryttare riskerar på sikt att få ont, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Johanna Wahlund är praktiskt taget född på hästryggen – sin första ponny fick hon i doppresent och sedan dess har intresset hängt i och inneburit bland annat beridartjänster hos Henk Nooren och Jessica Kürten. Sedan 2004 kombinerar hon sin medicinska utbildning som fysioterapeut med ryttarkunskaperna och är flitigt anlitad av flera framgångsrika ryttare.

Missa inte träningspassen under Gothenburg Horse show:

Lördag 24/2

Kl. 11-11:30 i Agrias monter, medverkande Felicia Grimmenhag
Kl. 15:30-16:00 Agrias monter, medverkande Carl Hedin

Söndag 25/2

Kl 11-11:30 i Agrias monter, medverkande Douglas Lindelöw
Kl 14.00-14.30 Agrias monter, medverkande Carl Hedin