Även om din hund tidigare inte reagerat på fyrverkerier så bör du inte utsätta den i onödan. Många hundar klarar både sitt första och andra nyår utan att visa några tecken, men utvecklar sedan rädsla för höga smällar senare i livet.

– Skalan av rädsla kan variera ganska rejält. Men vid riktigt allvarliga fall bör hundägaren söka upp en veterinär i god tid och be om att få recept på en lugnande medicin, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Här kommer några tips på hur du kan förebereda för en lugnare nyårsafton.

Förbered en lugn plats

Bäst är ett rum helt utan fönster, alternativt täcka över fönster med ljud- och ljusisolering med tjocka gardiner. Placera hundens bädd samt en radio i rummet och vänj hunden vid att vara där i god tid innan nyårsafton. Låt den till exempel vila i rummet med ett gott ben efter promenaderna när den är nöjd och trött. 

Höj volymen på radion runt tolvslaget för att maskera ljuden från fyrverkerierna. För att öka tryggheten är det bäst om du gör hunden sällskap i rummet.

Rasta hunden ordentligt innan smällandet börjar

Rasta hunden ordentligt tidigt på dagen innan smällandet börjar, men ha inte hunden lös under dagarna kring nyår om du vet att den är reagerar på höga smällar. Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden skulle komma lös och rymma i ren förskräckelse. Ta till aldrig med hunden ut vid tolvslaget, även om den tidigare inte visat tecken på rädsla.

Hjälpmedel för rädda hundar

Hundar som är lite oroliga kan i vissa fall bli hjälpta av adaptil-halsband eller liknande hjälpmedel. Det är halsband med lugnande feromoner som kan motverka att hunden går upp i stress som finns att köpa på apoteket. Har du en hund som får panik av smällandet behöver du dock uppsöka veterinär för att få recept på lugnande medicin.