Det är svårt att veta hur hästar reagerar på smällare och fyrverkerier. En del individer blir oerhört stressade och nervösa av ljud- och ljuseffekter från nyårsfyrverkerierna i omgivningen, andra reagerar knappt.

– Det första man som häst- eller stallägare bör göra är att prata med grannarna, ha en kommunikation. Det tycker jag är jätteviktigt, kanske kan man få dem att förstå din oro och skippa fyrverkerier helt. Många tänker sig inte för, att det kan vara så jobbigt för hästarna, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria. 

Om det finns flera hästägare i samma stall kan det vara bra att göra upp en plan för kvällen och natten, så att det alltid finns folk på plats om det finns en oro för att hästarna ska reagera kraftigt. 

Veterinärens tips som kan underlätta för din häst när fyrverkerierna drar igång:

  • Ta in hästarna i god tid på nyårsafton, innan fyrverkerierna startar. 
  • Genom att distrahera hästarna kan stressen från fyrverkerier dämpas, men tänk på att inte ändra rutinerna alltför mycket. Om det till exempel brukar vara nersläckt i stallet på natten så kan det bli konstigt om det plötsligt är upptänt och fullt med folk.
  • Att täcka för fönstren kan vara en idé, då blir effekterna av fyrverkerierna försvagade.
  • Öronproppar och huva kan funka för att dämpa ljudet av fyrverkerier. Det är dock viktigt att hästen är van vid att använda utrustningen så att det inte är ett helt nytt moment. Tänk på att hästar kan bli mer stressade av att deras sinnen, som hörsel och syn, begränsas.
  • Har du hästarna på lösdrift kan det vara bra att ha dem i en lite mindre hage med stabilt staket och belysning under nyårsnatten. Att stänga in en häst som är van att gå ute i flock i en box kan vara en skaderisk i sig. Hästen måste känna sig trygg i stallet. 
  • Väg för- och nackdelar med att ha hästarna inne eller ute. Det är individuellt och det är bra att inte ändra på rutinerna alltför mycket, då förstärker man att fyrverkerier är något skrämmande. 
  • Har du en häst som är skotträdd eller lättstressad kan det vara att rekommendera att lägga tid på att försöka träna bort rädslan för höga ljud och kraftiga ljussken.
  • Syntetiska feromoner som stryks på i näsborrarna och lugnar hästen kan vara ett alternativ.
  • Vet du om att din häst blir panikslagen – rådgör i förväg med en veterinär för att få lugnande medel utskrivet.