Så här kan du hjälpa oroliga hästar på nyårsafton:

  • Sätt i öronproppar och ha huva på hästen
  • Tänd upp i stallet och mörklägg fönster med filtar eller gamla täcken, då blir effekterna av fyrverkerierna försvagade
  • Ge extra grovfoder så att hästen håller sig sysselsatt
  • Sätt på lugn musik i stallet under fyrverkerierna
  • Doftsubstanser som syntetiska feromoner som lugnar hästen kan vara värt att prova., stryk på i näsborrarna ca en halvtimma innan effekt önskas. Effekten sitter i ca 2-2,5 timmar
  • För riktigt oroliga hästar bör du be en veterinär att skriva ut lugnande medel i god tid

Det är svårt att veta i förväg hur hästar reagerar på smällare och fyrverkerier. En del blir oerhört stressade och nervösa av ljud- och ljuseffekter från nyårsfyrverkerier, medan andra knappt reagerar. Om du vet att din häst blir stressad eller nervös, om det är första gången hästen firar nyår i din ägo eller om hästen har bytt stall till ett nytt område är det bra att förbereda inför årets sista natt. 

- Fråga gärna tidigare ägare och stallägare hur hästen brukar reagera. Om hästen brukar blir rejält orolig, och kanske till och med riskerar att skada sig kan du be en veterinär skriva ut lugnande medel, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef för häst på Agria Djurförsäkring.

Oroliga hästar som går på lösdrift eller liknande bör stallas upp under nyårsnatten för att minska risken att de flyr i panik. Det kan vara en bra idé att fira tolvslaget i stallet. Samla ihop stallkompisar eller familjen och umgås med hästarna under den värsta perioden av nyårsnatten.

- Eftersom det kan smälla både före och efter nyårsafton kan det vara läge att se över sina staket. På vintern fungerar dessutom elstängsel sämre eftersom snön isolerar och stora mängder med snö göra att avståndet mellan marken och staketet minskar, säger Mikael Theorén.