Cancerfallen handlar främst om två typer av tumörer – melanom på avblekbara skimlar och inkar, som är en speciell form av hudtumör. I de flesta fall blir hästarna friska efter kirurgisk eller medicinsk behandling.

Melanom ser ut som svarta eller mörkgrå knutor i huden och kan sitta var som helst på kroppen, men det är vanligast på hårlösa områden.

Inkar, som egentligen heter sarkoider, är den vanligaste tumörformen. De orsakas egentligen av en virusinfektion. Inkarna sitter oftast på insidan av armbågar och lår, under magen eller vid skapet på hästen.

Godartade tumörer

– De flesta tumörer på häst är godartade och kan tas bort med kirurgi om de sitter i vägen eller upplevs som irriterande, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär hos Agria Djurförsäkring.

Långt ifrån alla knölar är tumörer, det kan även handla om fettknölar eller inflammerade hårsäckar.

– Men det gäller att vara vaksam om knölen är av fastare art som växer och besvärar hästen. En veterinärundersökning kan då vara på sin plats för att vid behov få knölen analyserad i laboratorium, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Enligt forskning vid SLU, som Agria stödjer, löper 80 procent av alla skimlar äldre än 15 år stor risk att utveckla melanom. Orsaken är att melaninet samlas i kroppen när skimmeln bleks av.

– Vanliga ställen där melanomen etableras är runt analöppningen, under svansen, öronbasen, bakom ganascherna eller i mankammen. Större tumörer runt analöppningen kan skapa problem med avföringen. I värsta fall kan tumören spridas till inre organ och ställa till stora problem, säger Karl-Henrik Heimdahl. 

Inget samband mellan hudtumörer och solens strålning

Det finns idag inget tydligt samband mellan hudtumörer och solens strålning. Att smörja in rosa mular med solkräm kan skydda mot soleksem, men inte mot cancer. Över lag finns det inget hästägaren kan göra för att skydda sitt djur från tumörer.

En mer ovanlig variant av tumör, men ofta aggressiv, kan drabba valacker runt penis eller i ögat vid tredje ögonlocket. Den kan leda till att man tvingas amputera delar av penis eller ta bort ögat.

Hos häst förekommer även en del mer svårdiagnosticerade invärtes cancerformer, som till exempel lymphosarcom. Dessa former har hög dödlighet och är mycket svårbehandlade.

Cancerdrabbade hästar behandlas idag främst genom kirurgi, då tumören och vävnaden i området runt tumören skärs bort. Mer avancerad behandling som strålning och cellgifter förekommer utomlands men är ovanligt i Sverige.