Om du kör på en katt, gör så här:

  • Stanna bilen, ställ ut varningstriangel - värna om din egen säkerhet
  • Se efter hur det gick för katten
  • Meddela polisen eller djurets ägare - om telefonnummer finns tillgängligt på halsbandet
  • Ge första hjälpen om det är möjligt
  • Se till att katten snarast kommer till en veterinär

Se efter hur det gick med katten

Oavsett hur allvarlig du uppfattar att olyckan varit är det viktigt att du stannar för att se efter hur katten mår. Det är inte ovanligt att en katt som blivit skadad gömmer sig i ett dike eller trots sina skador tar sig en bit från själva olycksplatsen. Ta dig tid att leta intill vägen och försök minnas hur katten såg ut om den sprungit iväg.

En katt som blivit skadad försöker nästan alltid gömma sig eller fly.  Risken att katten springer från platsen är stor och då kan den vara väldigt svår att hitta. Men en skadad katt behöver tas till veterinär, därför är det bra om man tar sig tid att försiktigt leta kring olycksplatsen.

 Om katten inte sprungit iväg så försök att skapa dig en uppfattning om hur skadad den är. Är den illa skadad är det bra om du försöker ge första hjälpen. Ta sedan katten till en veterinär så snart som möjligt. Var då försiktig när du lyfter katten och linda gärna en filt eller handduk om den, så att den inte försöker fly. Även om katten ser ut att må bra kan den ha fått inre skador som ger symptom först senare.

Ring polisen

Polisen rekommenderar att man ringer till dem oavsett om katten är skadad eller avliden.

Kontakta ägaren

Kontrollera om kattägarens telefonnummer finns i kattens halsband. Om du hittar ett telefonnummer så uppskattar ägaren helt säkert att du ringer upp och berättar att katten varit med i en olycka.

Vad har du som bilförare för ansvar?

Om du håller dig till trafikreglerna och det springer ut en katt på vägen som du kör på ses du generellt inte som ansvarig för olyckan. Då är det vanligtvis så att du inte är skyldig att ersätta kattägaren för skador på katten eller räkningar från veterinär. Men alla situationer är unika och bedöms separat, så det är inte ovanligt att undatag förekommer. Har du agerat vårdslöst som bilförare och som en följd av det kört på en katt kan situationen var en helt annan.

Statistik katter i trafikolyckor

Under sommarperioden ökar antalet katter som drabbas av trafikolyckor, en jämförelse visar att antalet påkörda katter ökar med 50 procent under juli och augusti jämfört med perioden januari och februari, det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Varje dag drabbas minst en katt av att bli påkörd av bil, buss eller lastbil, men en katt om dagen är lågt räknat, det finns troligen ett mycket stort mörkertal av katter som skadas eller dödas i trafiken. Idag finns 1,2 miljoner katter i Sverige och det är därmed det allra mest populära husdjur.

Analysera farorna

Innan du släpper ut din katt bör du tänka igenom vilka faror som finns i närheten. I ett tätbebyggt område finns många vägar och oaktsamma bilförare men också i glesbygden finns risken att katten blir överkörd.

Om du har en kattunge måste du hjälpa den att vänja sig vid att vara utekatt. Ta därför regelbundna promenader i sele i början.

Genom att inhägna en del av trädgården eller, för den som bor i lägenhet, näta in balkongen går det att erbjuda katten en tryggare utomhusmiljö. Tänk på vikten av att katten är id-märkt så att kattägaren kan kontaktas vid en eventuell olycka.

Om din katt blir påkörd

Om din katt varit med i en trafikolycka måste du bifoga:

  • Namn och adress på bilföraren
  • Registreringsnummer och försäkringsbolag för bilen
  • I samtliga fall behöver vi en skriftlig redogörelse om hur olyckan gick till

Skicka din anmälan till

Välj om du vill skicka in din anmälan via Mitt Agria, via mejl eller post.

Till Anmäl skada


Vänligen använd blanketten "Redogörelse för påkörd katt".