Stallapotek kan rädda hästen

Foto: Julia Österlund

Att snabbt kunna ge första hjälpen om hästen skadas kan vara avgörande för läkningstiden om hästen skadas. Inför sommaren kan det vara en god idé att se över innehållet i stallapoteket och se till att det finns tillgängligt om hästarna byter till sommarbete. 

Att kunna ge snabb hjälp till en skadad häst har inte bara stor betydelse för läkningen. Det kan också vara avgörande för hästens framtid. Om hästen får ett sticksår in mot till exempel en led måste såret göras rent direkt och veterinär tillkallas. Utan rengöring kan såret bli infekterat och hästen får i värsta fall kroniska problem.

- Tänk på att ha ett stallapotek eller en akutväska tillgänglig även när hästen går på bete, säger Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Ett stallapotek bör innehålla material för att kunna ta hand om de vanligaste skadorna som hästar kan råka ut för och som kan behandlas på hemmaplan. Hit hör framför allt sårskador, mugg och rinnande ögon. Självklart bör du också kunna ta tempen på hästen och ha bra ljusförutsättningar för att kunna se skadorna ordentligt.

För några år sedan tog Agria fram en akutväska, som är en bra grund till ett stallapotek. Dessutom är väskan enkel att ha med på resor eller vid betet.

Agrias akutväska innehåller:

  • Nosbrems, sax och pincett och en sårspruta.
  • Gasbindor, för tryckförband och bandagering och eventuell stasning.
  • Bomullsrulle, sterila kompresser och elastiskt, självhäftande bandage.
  • Koksaltlösning att tvätta sår med.

Komplettera väskan med idominsalva, alsolsprit, handsprit, sårspray, silvertejp, kniv, hovtång, hovkrats, liten ficklampa, termometer och eventuellt kylpåse, så ha du en bra bas.