Genom att tänka till innan kan de flesta av julens faror undanröjas och hundar och katter kan njuta lika mycket av julen som resten av familjen.

De flesta djur drabbas när mat lämnas obevakad. Men det kan också vara barn eller okunniga vuxna som matar djuren. Choklad, nötter, bakverk, fet och salt julskinka kan leda till ett onödigt veterinärbesök för en glupsk hund, medan paketsnören och glitter kan sväljas av en lekfull katt och orsaka livshotande skador på tarmen.

Ta därför för vana att instruera alla gäster att inte mata djuren med matrester och godis och lämna inte mat, halvfulla tallrikar och godis framme, samt plocka undan alla snören efter julklappsutdelningen.

- En förgiftad hund eller katt får olika symtom beroende på vad de ätit får påverkat allmäntillstånd, kräks och kan få diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Kontakta din veterinär omgående om ditt djur inte mår bra, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Choklad

Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser.

Fet och salt mat

Mat som skinka, lax, sill och Janssons frestelse ska du undvika. Fet mat kan ge en orolig mage med diarré, och salt mat i hög dos kan vara skadligt. En jäsande deg innehåller alkohol, vilket ger berusning och leverpåverkan. Om ett djur äter ojäst deg kan alkohol och gas utvecklas i magsäcken. Följderna kan bli magknip och lätt berusning.

Nötter och russin/vindruvor

Glöggtillbehören må se oskyldiga ut, men russin innehåller ämnen som kan förgifta både hundar och katter, och nötter kan fastna i tarmen med stora problem som följd.

Julpynt

Paketsnören och glitter är roligt för katten att leka med, men plocka bort undan när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i kattmagen och orsakar livsfara.

Levande ljus

Levande ljus är spännande för en nyfiken katt, som gärna använder tassarna för att jaga lågan och ljuset. Förutom brandrisken med omkullvälta ljus, kan katten bränna tassar och svans.

Etylenglykol

När graderna faller ute fyller vi glatt i glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund eller katt, men livsfarliga även i små mängder.

Blommor och dekorationer

Liljor är fantastiskt vackra, men kan vara giftiga för katter. Julgranen betraktas som vilket träd som helst av en lekfull katt. Se till att den står stadigt och inte välter om katten klättrar i den. Girlanger och glitter är roliga för en katt, men gör stor skada om de hamnar i magen.