Hela 34 procent, av alla hushåll i Sverige har något slags sällskapsdjur.  Många barnfamiljer njuter av en katt, i hushåll med barn under 15 år har hela  27 procent katt. Undersökningen visar också att åtta av tio katter är huskatter och att drygt hälften av alla katter är utekatter.  Nio av tio katter är kastrerade eller steriliserade.

- Svenskarna är ett djurälskande folk. Våra djur är i första hand familjemedlemmar som vi ömmar för. Nio av tio hundar är veterinärvårdsförsäkrade och de senaste fem åren har antalet försäkrade små sällskapsdjur som till exempel kaniner och marsvin fördubblats, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Och varför nöja sig med en enda katt? 44 procent av katthushållen ser glädjen i att ha två eller flera katter. Medan 23 procent av hundägarna kopplar minst två kompisar under morgonpromenaden.

Flest hundar i Dalarna, Värmland & Gävleborg 

Antalet sällskapsdjur totalt sett är ganska jämnt fördelade över landet, men allra flest hundar bor det i Dalarna, Värmland och Gävleborg (19 procent), medan stockholmarna hamnar i botten med bara 10 procent.

Drömmer du om att skaffa en hund? Ja, då är du inte ensam. Hälften av de som planerar att skaffa ett husdjur vill gärna ha en vovve, tätt följd av önskan om en katt. På tredje plats lever drömmen om ett akvarium. 

I listan nedan gäller beräkningarna antal djur för hund och katt, medan övriga djur gäller en estimering av antal hushåll med det aktuella djurslaget. 

Vanligaste sällskapsdjuren i Sverige:

  1. Katt 1 443 000
  2. Hund 881 000
  3. Akvarium 81 000
  4. Kanin 75 000
  5. Fågel 46 000
  6. Hamster 19 000
  7. Marsvin 16 000
  8. Reptil 13 000
  9. Mus/råtta 8 000
Agria Djurförsäkring har gjort en Novus-undersökning tillsammans med Svenska Kennelklubben och Royal Canin. Undersökningen baseras på intervjuer med 4451 svenskar över hela landet.