Så utbildar Grevlundagården hållbara hästar på Agria Naturbana

Hållbara, friska och glada tävlingshästar är en avgörande faktor för framgång på tävlingsbanan. Nu vill teamet på Grevlundagården tillsammans med Agria Djurförsäkring dela med si g av metoden att använda Agria Naturbana till ryttare på alla nivåer.

Metoden bakom Agria Naturbana bygger på regelbundna utbildningspass på ett par olika anlagda banor i naturen och är en viktig del för att få en självbärig, lösgjord och samarbetsvillig häst på ett naturligt och hållbart sätt.

- Vi vet att hästar mår bra av variation i underlag, omväxlande underlag och mental stimulans. Teamet på Grevlunda har en enorm erfarenhet och kunskap som vi gärna vill sprida vidare i hästsverige, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär, Agria Djurförsäkring.

Att jobba med hästen utomhus i naturen har flera fördelar och att väva in utepass i veckoplaneringen ökar möjligheten att bygga långsiktigt hållbara och friska hästar.

- Jag minns hur jag som ung red i en skogsdunge och fick uppleva den fantastiska känslan av att rida en häst som blev helt lösgjord, elastisk, självbärig och samarbetsvillig på ett mycket enkelt och naturligt sätt, säger Peder Fredricson.

Nu vill han införa metoden i sitt dagliga träningsupplägg och har därför anlagt en naturbana hemma på Grevlundagården. Banorna går omväxlande på slät och kuperad mark, raka och böjda spår och inbjuder till att hoppa diken, lägga snäva volter runt träd, öka och minska tempot, göra övergångar och tempoväxlingar.

Det här kan alla ryttare göra utifrån sina förutsättningar. Det är enkelt att utgå från det som naturen erbjuder – rid i en skog runt träd eller på ett fält runt höbalar. Hitta dina egna vägar. Resultatet är häpnadsväckande.

Genom att sitta i balans mitt över hästen med stilla händer, fokusera på sin sits och hästens takt är syftet med naturbanan att få hästen att arbeta taktmässigt, avspänt i egenbalans med bra bjudning.

- Jag brinner för att inspirera och skapa ett intresse för sund hästträning bland ryttare på alla nivåer. Med Agria Naturbana vill jag bidra till hållbar utbildning för kommande generationer. 

Idag går startskottet för utbildningsprojektet ”Agria Naturbana” som kommer presenteras i flera steg under 2017 i form av inspirationsfilmer, aktiviteter i sociala medier och Peders ridövningar. Här hittar du det första materialet.