– Rätt reflexer kan rädda liv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Om du inte har reflex, syns du först på ca 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

Sedan några år tillbaka finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare - från diskreta infällningar i koppel och halsband till hela jackor och västar i reflexmaterial, samt blinkande lampor. Det viktigaste är förstås att reflexerna syns.

Bäst effekt får reflexerna om de kombineras med en lampa. Det finns flera varianter på blinkande lampor som är enkla kan fästa i halsband, selar och koppel.

Något som inte alla tänker på, är att reflexer slits ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut.

- Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut, säger Patrik Olsson.

Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut, är att lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

Reflextips för hund- och kattägare

  • Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
  • Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en blinkande lampa
  • Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån
  • Kom ihåg att det finns bra reflexer även för katter. Ett reflexhalsband (som löses upp om katten fastnar någonstans) på utekatten kan rädda liv
  • Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en jacka eller väst i reflexmaterial i kombination med dinglande reflexer och en lampa