Undersökningen bygger på en analys av alla 40-80 åringar i Sveriges befolkning som inte tidigare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att dela in gruppen i hundägare och icke-hundägare och matcha individerna hälsostatus är resultatet tydligt - risken att dö är 20 procent lägre för hundägare under den tolvåriga undersökningsperioden. 

-  Vi ser ett tydligt samband mellan hundägare och minskad risk att dö. Allra störst effekt ser vi hos ensamstående och äldre personer, säger Tove Fall docent och veterinär vid Uppsala universitet. 

Hund lika effektivt som läkemedel

Forskningsresultatet är så starkt att hundägandet står i paritet med de bästa läkemedel som finns på marknaden.

-  Vi ser samma risksänkningar om man har en hund som om att man äter de bästa läkemedlen. Men det är viktigt att komma ihåg att de personer som väljer att skaffa hund kan ha haft en mer hälsosam livsstil redan innan de fick hunden.

Vardagsmotion och sociala kontakter

Men hur kan hunden göra oss ägare friskare? Mer vardagsmotionen är en viktig del. Hundpromenaden är ett måste oavsett väder, sju dagar i veckan, även under perioder när det kan vara svårt att komma ut, exempelvis vid sjukdom eller skada.

En annan viktigt ingrediens i hundägandet är ökade sociala kontakter. I ett land med utbredd social isolering och enmanshushåll kan ett djur vara avgörande för välbefinnandet. Både genom att bjuda på pratstunder under promenaden, men också för att höja livets mening genom att förkorta sjukhusvistelse. Hundägandet ökar motivationen att tillfrisknad för att få komma hem till sin hund. 

Skillnad mellan hundraser?

Finns det då hundraser som är extra bra för hälsan? Det visade sig att hundägare av kategorin stora fågelhundar – pointer, retriever, spaniel samt jakthundsraser – låg bättre till än den som har valt en liten hund. Vad påverkar när man väljer hundras?

-  Många väljer hundras utifrån sin egen livsstil, om man gillar att springa långt eller vara ute i skog och mark, ja då anpassar man valet av hundrasen efter det, säger Tove Fall.

Agria & SKK forskningsfond har bidragit till projektet.

Lyssna på Tove Falls spännanade forskning i Pälspodden.