Fler försäkrar kaniner, marsvin och fåglar

Allt fler väljer att försäkra sina kaniner, marsvin, fåglar och andra smådjur. De senaste fem åren har antalet införsäkrade små sällskapsdjur fördubblats hos Agria Djurförsäkring. En kanin är idag en lika kär familjemedlem som en hund eller katt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

En kanin kan bli 10-12 år, ett marsvin upp till åtta år och många fåglar uppnår mänsklig livslängd. Även om de generellt sett är friska djur, händer det förstås att även smådjur behöver besöka veterinär. Kanske behövs provtagning och behandling eller i värsta fall några dygn på klinik.

-  Vi tror att den stora ökningen av antalet försäkrade små sällskapsdjur beror på den generella samhällstrenden att vi värderar våra djur högre idag och är därmed angelägna om att ge dem bra vård när de blir sjuka, säger Patrik Olsson.

Förr lät man ett sjukt marsvin eller kanin somna in snarare än att behandla. Idag är veterinärvården så bra att många sjukdomar kan behandlas framgångsrikt och djuret tillfrisknar och lever vidare i flera år.

Veterinärvårdskostnaden för ett litet djur är något lägre än för hund och katt, men kan trots det göra ett oväntat stort hål i plånboken. Den genomsnittliga veterinärkostnaden per skada ligger på cirka 3 000 kronor för de små djuren. 

Tecken på att ditt husdjur inte mår bra

- Var uppmärksam på om ditt djur äter eller bajsar mindre än vanligt eller på annat sätt visar tecken på att inte må bra. Då kan en veterinärkontroll vara avgörande. Smådjur är måna om att verka friska även om de mår dåligt. Det är en av naturens grundlagar för att inte bli uppäten, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Kaninernas vanligaste problem:

  1. Mag- och tarmbesvär
  2. Nedsatt allmäntillstånd
  3. Ögonproblem
  4. Olyckor
  5. Tumör

Marsvinens vanligaste problem:

  1. Problem med urinvägar
  2. Hudproblem
  3. Tumörer
  4. Ögonproblem
  5. Nedsatt allmäntillstånd
Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg