Till #stoppahältan

Statistiken från Agria visar att hältor från leder, senor och ligament står för mer än 50 procent av alla skador, och är därmed den i särklass största skadegruppen. Tillsammans med hästsverige vill Agria nu sätta stopp för den typen av hältor som teamet kring hästen många gånger kan förebygga. Receptet är ökad kunskap om hållbar ridning och hästhantering.

- Det är dags att ta den här utvecklingen på allvar och sätta hästarnas hälsa i första hand. Varför utsätter vi våra hästar för skador som många gånger kan förebyggas? säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.  

Det finns många orsaker till varför en häst blir halt, men en stor del av hältor går att förebygga genom rätt ridning och hästhantering. Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria lyfter fram tre viktiga områden om hur ryttaren i vardagen kan påverka hästens hälsotillstånd:

  1. Träna hästen utifrån den nivå den befinner sig på. Ge den tillräckligt med tid att stärka muskler, senor, leder och ligament så att den blir redo för sin uppgift.
  2. Variera träning, underlag och intensitet
    1. träning - dressyr, hoppning, markarbeta, kondition, stryka
    2. underlag - t ex sand, fibersand, gräs, grus, asfalt
    3. intensitet - hård träning, lättare träning, vila.
  3. Rid i balans - ta hjälp av tränare för att bygga hästens och ekipagets balans. Träna även din egen balans, styrka och koordination avsuttet.

Att ha en hållbar, frisk häst är en förutsättning för framgång, det vet de flesta ryttare. Här spelar tränarna spelar en viktig roll i kunskapsbyggandet hos ryttare – de är pålästa, har ryttarens öra, följer ekipaget över tid och når många privatryttare.

- För att uppmuntra teoretiska pass har vi tagit en coachingmall för tränare och ryttare. Tillsammans mappar de hästens hantering, hälsotillstånd och ryttarens mål. Genom regelbunden uppföljning blir det tydligt vad som fungerar, säger Agnes Fabricius.

 Läs mer om #stoppahältan och ladda ned coachingmallen här.

 

De utvalda hältorna i statistiken kommer från problem med leder, senor och ligament från karpalled och nedåt på frambenen samt knäled och nedåt på bakbenen.