Lyssna på Pälspodden – så tränar Grevlundagården hållbara tävlingshästar

Karl-Henrik Heimdahl, veterinär Agria, programledare Emma Bergkvist och Peder Fredricson på Agria Naturbana. Foto: Pernilla Melander

Med ett europeiskt mästerskap inom kort bjuder Agria på ett nytt avsnitt av Pälspodden. Temat är högaktuellt – hur tränar eliten för att forma hållbara, sunda tävlingshästar? Hoppryttaren Peder Fredricson och Agriaveterinären Karl-Henrik Heimdahl delar med sig av tankar och erfarenheter. 

Hemma på Grevlunda gården slår vi oss ned i köket och blickar ut över äppelodlingar, hästhagar och havet i horisitonen. Även om vi befinner oss i Skåne så är vägen till Europas tävlingsarenor ganska lång, och en naturlig fråga är hur han transporterar hästarna så att de mår bra och kan prestera?

-Vi har bra rutiner för att underlätta resan, det handlar bland annat om ventilation, att köra lagom långa sträckor och att placera hästar bredvid andra hästar som de trivs med. Men den egna körstilen är också viktigt, undvik att gasa och bromsa för att inte slita på hästens krafter att hålla balansen.

Men det är här hemma på Grevlunda som grunden för framgång läggs. I Pälspodden berättar Peder hur vardagen ser ut för för att skapa hållbara hästar som är redo för de stora arenorna.

Vi får bland annat höra att träningen varierar beroende på hästens ålder och behov. Yngre hästar jobbar lite hårdare för att stärka sig, bygga muskler och komma in i systemet. Vid 10 års ålder har de flesta fått en bra grundkondition och då gäller det att träna så litet som möjligt, men behålla lydighet och prestationsnivå utan att slita på dem.

Karl-Henrik Heimdahl betonar vikten av variation:

- I det uppbyggande arbetet är det väsentliga med variation, undvika monotona rörelser som sliter på hästen. Man kan jämföra med att vi människor drabbas av musarm utan att egentligen belasta armen med någon direkt tyngd, utan det är upprepningarna av samma rörelse som leder till förslitningsskador.

Agria naturbana är ett nytt sätt för teamet på Grevlunda att gymnastisera hästarna på ett naturligt sätt.

- Jag rider slingan med händerna stilla, fokuserar på min sits och balans. Genom att blanda raksträckor och volter runt träden och får jag ställning, samling och framåtbjudning helt gratis. Det viktiga är att inte trycka ned hästens huvud, då får de svårt att hitta sin egen balans.

Karl-Henrik Heimdahl stämmer in:

- Hästar som har en egen balans blir ofta mer hållbara och slipper många problem, med hjälp av naturbanan får både hästen och ryttare att komma till ridning på ett naturligt vis och hitta sin balans.

Lyssna på det lärorika, spännande samtalet! Här hittar du avsnittet om hållbara tävlingshästar och tidigare avsnitt av Pälspodden.