Vad är en marskatt?

”Marskatt” är ett begrepp används för hur vissa katter beter sig när våren nalkas och ljuset tilltar, ofta med början av mars månad, därav namnet. Vad uttrycket egentligen beskriver är hur katter beter sig vid löp.

Hur beter sig en marskatt?

Katten går hukad med svansen åt sidan, rullar runt på golvet och ropar högt för att locka till sig trånande hankatter. Honor äter också ofta väldigt dåligt samt urinmarkerar inomhus under höglöpet som vanligtvis pågår i fem till åtta dagar. Det är en stressig period och katter som löper ofta riskerar att magra av, tappa päls och må dåligt.

Inte heller för kattägarna är löpet en trevlig tid. Ofta ropar honorna efter hankatter under dygnets alla timmar vilket gör att husse och matte får sin nattsömn störd.

När löper honkatten?

Katthonor löper vanligtvis under våren. En katts löp styrs till en del av ljuset, vilket gör att många katter löper när dagarna blir ljusare. Detta gäller dock inte alla katter. En katt kan även löpa andra årstider än på våren och under hela året. Inomhusbelysning kan också påverka löpcykeln.

Så ofta och länge löper en honkatt

Dags att kastrera din katt?

En honkatt löper inte enbart på våren, utan kan löpa från en till två gånger per år till så ofta som varannan vecka, året runt. Eftersom löptiden ofta är stressande för honkatten och kan leda till avmagring, har du inte tänkt använda din katt i avel så är det därför en bra idé att kastrera. Tidig kastration minskar också risken för att en honkatt senare i livet får juvertumörer som hos katt är vanligen elakartade.

Kastrera katten – varför det?

Slagsmål och skador

Det är inte ovanligt att man under den här perioden hör högljudda kattslagsmål. Slagsmål, som kan innebära bit- och rivsår och som kan leda till svullnad och ömhet och som kan infekteras, vara sig och växa till bölder. Var därför noga med att känna igenom din katt ofta och uppsök veterinär om din katt har sår som ser illavarslande ut eller som inte vill läka. Detta gäller både honkatter och hankatter, året om.

Att honan bör få en kull är en seglivad myt

Förr hävdade man att honkatter mådde bäst av att få en kull med kattungar innan kastration, men det finns ingen sanning i det påståendet. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet för att förhindra slickande på såret. Honan är relativt pigg efter ett par dagar och stygnen kan tas bort efter tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Du kan normalt sett kastrera din honkatt redan vid fyra månaders ålder så länge hon är frisk att genomgå operationen.