En del stallkatter har sett dagens ljus på logen, medan andra har kommit till stallet senare i livet. De flesta stallkatter i Sverige har det bra. De är överösta av kärlek och charmar alla i sin närhet. Det vill Agria lyfta fram i tävlingen Årets Stallkatt.

Här hittar du tävlingen!

- En stallkatt har inte bara en enda husse eller matte, utan många som månar om den. I det dagliga är stallkatten ofta väldigt väl omhändertagen. Men om den blir sjuk, kan det bli katastrof – få tänker på att även stallkatten borde vara försäkrad, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

En lösning som fungerat bra för många stallkatter, är att ha en kattansvarig person i stallet. Han eller hon ansvarar för att katten är försäkrad, att den vaccineras mot kattpest och influensa och avmaskas regelbundet. Dessutom ser den kattansvarige till att katten får näringsrik kattmat och fri tillgång till färskt vatten.

Så tar du hand om stallkatten 

En stallkatt utsetts för fler faror än en innekatt gör. Tunga skottkärror, fallande höbalar, vassa grepar med mera är en del av stallmiljön. Liksom alla utekatter, utsätts även stallkatten för faror som biltrafik och vilda rovdjur.

- Ta för vana att stänga in stallkatten när riskerna för att den ska skadas är större – till exempel vid ovanligt mycket trafik till och från stallet, lastning av foder och liknande, tipsar Patrik Olsson.

Liksom alla katter har stallkatten behov av en lugn viloplats. Placera en mjuk korg på ett skåp eller annan plats med bra utsikt över allt som händer.

Håll extra uppsikt över den nyinflyttade stallkatten. Hästar är stora djur och vissa katter kan vara lite väl modiga, men oftast vänjer de sig vid varandras närvaro relativt fort. Tänk också på att försäkra stallkatten så att den får vård om den skulle skada sig eller bli sjuk. För att hindra oönskade kattungar är det enklast att kastrera alla stallkatter, både honor och hanar. Passa på att id-märkta katten när den ändå besöker veterinären.

Ge stallkatten en trygg tillvaro

  • Utse en kattansvarig i stallet som ansvarar för avmaskning, vaccination och hälsa
  • Håll extra uppsikt över den nyinflyttade stallkatten. Begränsa ytan i början och låt katten successivt vänja sig vid den nya miljön med hästar, skottkärror och annat
  • Gör iordning en egen, varm plats till stallkatten, gärna på en upphöjd plats
  • Ställ mat- och vattenskålar så att katten kan äta i lugn och ro
  • Kastrera både honor och hanar
  • Alla katter är värda en trygg veterinärvårdsförsäkring – även stallkatten

Vinnaren i Årets Stallkatt får ett års kattförsäkring och kattmat för ett helt år och utses efter en omröstning under Sweden International Horse Show på Friends arena. Övriga finalister får ett härligt katt-kit och kattmat. Här finns mer information om tävlingen.