Agria stödjer Felicia Grimmenhag i satsning mot paralympics

Foto: Mikael Theorén

Felicia Grimmenhag har på kort tid seglat upp som en av paradressyrens mest lovande ryttare med fina resultat från NM och EM. Nu får hon hjälp av Agria Djurförsäkring i sin satsning.

- Felicia gör en helhjärtad elitsatsning och är en fantastisk ambassadör och inspiratör. Vi är väldigt glada att få inleda ett samarbete med henne och hoppas också kunna lyfta intresset för paradressyren, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

Hölls nedsövd i flera dygn

Sommaren 2011 råkade Felicia ut för en trafikolycka som nästan kostade henne livet – hon var död i 15 minuter innan läkarna lyckades återuppliva henne. Hennes kropp hade så stora skador att hon hölls nedsövd i flera dygn. När Felicia vaknade upp var det utan ben och en helt annan framtid än den hon drömt om.

- Jag var så arg de första dagarna och tyckte att mitt liv var förstört. Men så bestämde jag mig för att göra det bästa av det och satte tre mål som jag ville klara av innan årets slut; att gå klart teaterlinjen på gymnasiet, att börja rida igen och att kunna gå med protes. Och jag nådde dem alla! säger Felicia Grimmenhag.

Siktar mot paralympics i Tokyo

Red gjorde hon redan nio veckor efter olyckan, men det var först för ett år sedan som elitsatsningen tog fart på allvar i och med att hästen Tarot E kom in i hennes liv. Efter bara två månader gjorde de internationell debut i Belgien, några månader senare vann de i Norge och när även segern i Nordiskamästerskapen var bärgad kom erbjudandet att rida EM i Göteborg. Med en femteplats från EM i bagaget är siktet nu inställt mot Paralympics i Tokyo 2020. Pararyttare klassificeras utifrån graden av funktionshinder och rider anpassade dressyrprogram. Felicia är grad 3 (av 5), vilket innebär att hennes dressyrprogram innehåller skritt, trav och rörelser som skänkelvikningar och bakdelsvändningar.

- I det egenkomponerade kürprogrammet får jag lägga in galopp också om jag vill, och det gör jag gärna. Jag galopperar ju hemma och har till och med börjat hoppa lite, så det är inga konstigheter, säger Felicia Grimmenhag, som är noga med att variera hästarnas vardagsträning. Häri ingår såväl arbete från marken som uteritter, hoppning och dressyrträning.

Samarbetet med Agria kommer närmast att märkas under Gothenburg Horse Show i februari, då Felicia rider en clinic ledd av en av sina hästägare, Patrik Kittel.

 

Om Felicia Grimmenhag:


Ålder: 23 år
Bor: Bålsta
Jobbar: Elevassistent på grundskola i Bålsta
Hästar: Tarot E f. 2003 e. Rubinrot-Allegretto, som ägs av Jana Wannius, Ulrika Hedin, Jan Fristedt, Patrik Kittel och Charlotte Haid-Bondergaard, samt Faboulus von Nymphenburg ”Fabbe” f 2011 e. e. Feedback - Larenco, som ägs av Felicia Grimmenhag.
Meriter i urval: 5:a i EM, 1:a NM och flera internationella placeringar.
Mål: Paralympics i Tokyo 2020