Sveriges elittjur utses på Elmia Lantbruk

Under Elmia Lantbruk nästa vecka kommer en av sex utvalda elittjurar att koras till Sveriges mest robusta elittjur och ta hem utmärkelsen SIRE-priset. Agria Djurförsäkring och Svensk Köttrasprövning står bakom det ärofyllda SIRE-priset, ett kvalitetspris för landets mest välmeriterade, äldre tjurar.

Fredagen den 21 oktober tågar de sex elittjurarna in i ringen på Elmia Lantbruk för att exteriörbedömas av internationella rasdomare. Bästa kombinationen av utseende och genetiska resultat tävlar om äran och 15 000 kronor.

Vissa av tjurarna är vana att visa upp sig, andra gör premiär i samband med årets utställning.

- För att öka spänningen inför finalen bjuder Agria på en webbtävling på agria.se, där alla är välkomna att rösta på sin personliga favorit bland de sex tjurarna, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst och Lantbruk hos Agria Djurförsäkring.

Syftet med SIRE är bland annat att uppmärksamma avelsarbetet som bedrivs med köttrasdjur i Sverige. Tjurarna är alla individprövade med auktionsgodkänt resultat och minst 4 år gamla. Dessutom har de balanserade och intressanta avelsvärdesprofiler. Flera av deltagarna har också söner som är individprövade och auktionsgodkända.

Här finns webbtävlingen, bilder och presentation av de deltagande tjurarna. Röstningen är öppen fram till den 21 oktober klockan 10.00.

*SIRE är en förkortning som står för Svensk Individprövad SIRE är en förkortning som står för Svensk individprövad Robust Elittjur.

2016 års finalister till SIRE-priset

 •  Gabriel av BackgårdenÄgare: Rolf och Elisabet Svensson, Rosendals Charolais, Vetlanda
 •  Hai av Stendala
  Ägare: Karl och Catharina Olsson, Guldrupe Lantbruk AB, Roma Kloster
 •  Nils av Maltestorp
  Ägare: Stefan Johansson och Sofia Persson, Vita Fall AB, Ljusfallshammar
 •  Hans av Prästbol
  Ägare: Jan Johansson, Prästbol, Vålberga
 •  Gösta 5 av Hjälshammar
  Ägare: Fredrik Simonsson, Hjälshammar Limousin, Värnamo
 •  Great af Ekeröd
  Ägare: Nils Qwiding, Ängelholm