Se upp för öroninflammation i sommar

Varje år drabbas mer än 20 000 hundar i Sverige av öroninflammation så allvarligt att de måste uppsöka veterinär, det visar statistik från Agria Djurförsäkring. Under sommarens värme och härliga bad gäller det att vara extra uppmärksam på öronen.

Tydlig smärta och dålig lukt i kombination med missfärgat sekret kan vara tecken på att hunden har drabbats av en inflammation.

– Öroninflammation är en mycket vanligt diagnos. Just under sommaren uppstår risken för inflammation när hunden badar och simmar eller när den blir varm. Riktigt varma dagar ökar också risken, särskilt för hundar med mycket päls som växer ned i örongången, säger Lotta Möller, smådjursveterinär, Agria Djurförsäkring.

Öroninflammation är en av de vanligaste diagnoserna bland hundar. Precis som hos människor är örat ett känsligt område, men smärtgraden kan variera från fall till fall. Svampinfektion börjar ofta med klåda - en kliande tass mot örat eller att hunden skakar och slänger med huvudet, samtidigt ses svart sekret i ytterörat eller i hörselgången.

– Om hunden har återkommande öroninflammationer kan det vara ett tecken på allergi. Pollenallergi är en bidragande orsak som kan öka under våren och sommaren, säger Lotta Möller.

Uppsök alltid veterinär om hunden verkar ha ont eller om allmän tillståndet är nedsatt, den visar tecken på feber, nedsatt aptit eller törst. Ibland räcker att veterinären rengör öronen, men ibland behöver hunden sövas för provtagning och spolning av hörselgång.


Minska risken för att hunden drabbas av öroninflammation genom att:

  • Torka ur öronen vid behov. Sätt en bomullstuss på fingret för att undvika att du skadar hörselgången eller pressar sekretet nedåt i örongången
  • Undvik att rengöra djupare ned i hörselgången med tops eller liknande
  • För vissa hundar är det till hjälp om päls i hörselgång rycks bort eller klipps bort i ytterörat
  • Gå igenom hunden varje kväll – kontrollera öronen, passa på att visitera hela hunden

Här hittar du filmtips om hur man visiterar sin hund

Antalet hundar är omräknat till att omfatta hela populationen i Sverige.