Carl Hedins tre bästa tips:

  • Stressa inte igång utan låt det ta tid för hästen att komma tillbaka i form
  • Om man har möjlighet är det bästa om hästen kan gå kvar på betet under den första delen av igångsättningen
  • Lägg upp ett tydligt mål för när du vill att hästen ska vara igång i normalt arbete och jobba mot det

Hur påbörjar jag min igångsättning?

Min häst har gått på bete under flera veckor och jag ska nu sätta igång den inför hösten, men var börjar jag?

- Det beror självklart på vilken häst man har. Är det en ung häst ellen en häst som blir pigg av vila så kanske man ska börja med att longera den de första dagarna så att den blir av med en del överskottsenergi. Är det en äldre häst kanske man kan sitta upp och jogga hästen direkt, det viktigaste är att du anpassar nivån efter din häst, säger Carl Hedin.

Ta det lugnt med hästen i början

Är det något speciellt man ska tänka på, när det gäller underlag, intensitet etc?

- Det är en fråga om sunt förnuft. Att man tar det lugnt med hästen i början och gradvis ökar på träningen i takt med att hästen blir starkare och får bättre kondition. Jag tycker man kan rida sin häst som man brukar, fast i kortare, mindre ansträngande pass.

Har du en plan du arbetar utifrån när du sätter igång din häst? Ungefär hur ser en sådan plan ut?

- Hos oss varierar planen väldigt mycket från häst till häst. Både vila och igångsättning styrs av hästens ålder, hur den ligger i fas med sin träning och om tanken är att den ska visas vid höstens championat. Min fyraåring kommer till exempel ha totalt åtta veckors vila och därefter räknar jag med 4-6 veckor innan han är i fullt arbete igen.

Rider kortare pass

Rider du bara eller tränar du din häst på annat sätt under igångsättningen?

- Vi rider precis som vanligt under igångsättningen fast i kortare pass. Det vill säga varierat med dressyrträning, uteridning, tömkörning/arbete vid hand eller hoppning. Det viktiga är att få till en hållbar balans för hästen, att inte bara rida på samma underlag eller traggla samma rörelser. 

- Vi ser också till fodret - det är viktigt att du ökar på hästens fodergiva gradvis i takt med att hästens träningspass blir mer fysiskt krävande, så att det även där finns en balans i förhållande till rörelse.