Agria först i världen med VR-film till häst

Agria Djurförsäkring i samarbete med Länsförsäkringar är troligen först ut med att producera en VR-film där betraktaren får uppleva känslan av att rida en hoppbana som en av Sveriges absoluta toppryttare. Häng med Agriaprofilen och elitryttaren Jens Fredricson tillsammans med hästen High Nitro.

För att förmedla känslan av att tittaren själv sitter på hästen och hoppar banan konstruerades en specialbyggd hjälm med en stötdämpad kamerarigg. Som betraktare i en VR-miljö vill man kunna titta åt olika håll för att få en verklighetsuppfattning.

- Det känns verkligen kul att Agria kan bidra med att använda modern teknik inom i ridsporten på ett nytt vis. Vi ser framemot att bjuda publiken under Sweden International Horse Show på den härliga känslan att hoppa en tuff bana, säger Stefan Fur, affärsområdeschef, Häst & Lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Bakom kulisserna ställdes en hel del utmaningar under produktionen av filmen.

- En generell regel vid inspelning av den här typen av filmer är att undvika rörelser för att inte slutupplevelsen ska bli snurrig och att inte den som tittar i värsta fall blir illamående, berättar Monica Ragnell, projektledare på Länsförsäkringar.

Jens Fredricson behövde därför bemästra hoppbanan med ett så stilla huvud som möjligt, för att tittaren i slutändan ska klara av upplevelsen. Det gjorde han på ett otroligt professionellt sätt. Eftersom hästen inte heller kan vara fysiskt aktiv hur länge som helst krävdes minutiösa förberedelser.

- Att hålla huvudet helt stilla på en känslig häst som i normala fall rättar sig efter var jag fäster blicken bjöd på en spännande utmaning. Nu ser jag framemot att lära ut hoppning på ett helt nytt sätt, säger Jens Fredricson, som också är stallmästare och ridlärare på Ridskolan Strömsholm.

Du kan se VR (360) filmen under hela Sweden International Horse Show som pågår 24-27 november på Friends Arena. Välkommen att testa i Agrias och Länsförsäkringars gemensamma monter!

Tekniska fakta

Kamerarigg 1: Sex-kameralösning via en iZugar-rig som fästs på hjälmen. Kamerorna var GoPro Hero Black 4K med vidvinkellinser. 
Kamerarigg 2: En sex-kameralösning med GoPro 4K placerad på marken.