Sveriges elittjur koras på Elmia

I tuff konkurrens mellan åtta utvalda tjurar kommer Sveriges mest robusta elittjur att koras under Elmia Lantbruk. Agria Djurförsäkring och  Svensk Köttrasprövning står bakom det ärofyllda SIRE-priset, ett kvalitetspris för landets mest välmeriterade, äldre tjurar.

Torsdagen den 22 oktober tågar de åtta elittjurarna in i ringen på Elmia Lantbruk för att exteriörbedömas av internationella rasdomare. Bästa kombination utseende och genetiska resultat tävlar om äran och 15 000 kronor. SIRE-priset är ett samarbete mellan Agria Djurförsäkring och  Svensk Köttrasprövning .

Vissa av tjurarna är vana att visa upp sig i utställningsringen, andra har premiär i samband med årets utställning.

- Den prestigefulla prisutdelningen för två år sedan präglades av en härlig dramatik ända in i finalen. När ringen fylls av de maffiga djuren på ett och ett halvt ton lovar jag att man håller andan, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst och Lantbruk hos Agria Djurförsäkring samt konferencier vid årets SIRE-prisutdelning.

Syftet är bland annat att uppmärksamma avelsarbetet som bedrivs med köttrasdjur i Sverige Tjurarna är alla individprövade med auktionsgodkänt resultat och minst 4 år gamla. Dessutom har de balanserade och intressanta avelsvärdesprofiler. Flera av deltagarna har också söner som är individprövade och auktionsgodkända.

- Inbjudan att ansöka om plats i klassen skickas ut till de aktuella tjurarna i Sverige. Bland dem som anmäler sig har de åtta bästa plockats ut. I år är det en väldigt fin samling tjurar som visas, säger Helena Stenberg, vd Svensk Köttrasprövning. 

2015 års finalister:

880 Champagne av Strömsnäs Vita Fall AB Ljusfallshammar
1204 Falcon av Klockaregården Klockaregården Limousin Löberöd
1242 Gunde av Hästäng Kullen Limousin Nyhamnsläge
475 Nils av Maltestorp Vita Fall AB Ljusfallshammar
1767 Dalle av Herrgölet Oden Hereford Skövde
7117 Hai av Stendala Guldrupe Lantbruk AB Romakloster
780 Emil av Lommagården Dalabro Charolais Ystad
1772 Folsom av Sonarp Råby Charolais Hörby

- Som komplement har vi en webbtävling, där alla är välkomna att rösta fram sin personliga favorit bland de åtta tjurarna, säger Stefan Fur.

Här finns webbtävlingen, bilder och presentation av de deltagande tjurarna.

*SIRE är en förkortning som står för Svensk Individprövad Robust Elittjur.

Kontaktuppgifter till djurägarna tillhandahålls av Agria.

På bilden syns den stiliga Dalle av Herrgölet från Skövde.