Stoppa kvarkan i stalldörren

Agria Djurförsäkring har under de senaste veckorna fått in flera fall av omfattande kvarka. För en ridskoleverksamhet, som även i vanliga fall vänder på varje krona, kan en längre epidemi med inställda ridlektioner bli riktigt tuff. Med hjälp av kunskap och förebyggande smittskydd kan man sträva efter att stoppa kvarkan redan i stalldörren.

– Symptomen vid kvarka är feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta, näsflöde och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Kvarka kan också ge betydligt lindrigare symptom och likna en vanlig förkylning, med feber, hosta och näsflöde, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Ridskolor med lektionshästar som drabbas av kvarka och har försäkringen Agria Ridavbrott ersätts för utblivna ridlektioner med max 120 000 kronor per försäkringsår. 

Inför kommande tävlingssäsong är det viktigt att vara alert om hästen visar symptom. Varje gång man lämnar stallet för att träna eller tävla utsätts hästen för smittrisk. Stanna hemma om vid minsta misstanke om att hästen inte är frisk. Den som är osäker bör diskutera med sin veterinär innan hästen lastas och åker iväg.

Undvik kvarka genom att:

  • Undvik att ha tävlingshästar ihop med unghästar och avelsston.
  • Sätt nya hästar i karantän, innan de tas in bland andra hästar i stallet.
  • Rengör och desinficera hästtransporter som använts för att transportera sjuka hästar.
  • Åk inte och tävla eller träna om det funnits smitta i stallet den senaste tiden. Rådgör med veterinär i tveksamma fall

Inkubationstiden för kvarka är mellan 2-10 dagar, men kan i vissa fall vara längre. Ett stall som drabbats av kvarka, isoleras vanligen minst 20 dagar. Under den perioden ska inga hästar flyttas till eller från stallet. När den sista hästen tillfrisknat är det viktigt att rengöra och desinficera allt som varit i kontakt med sjuka hästar, stallinredning, redskap, badkaret i hagen m m. I rätt miljö kan kvarkabakterien annars överleva månader. 

Smittade hästar ska anmälas till länsveterinären som i samråd med hästägare ansvarar för att smittan inte sprids ytterligare.

Läs mer om kvarka och hur man kan skydda sig mot smitta