Se upp för ekollon i hagen

Hästar ratar i många fall växter som är giftiga, men det finns undantag. Ekollon är ett sådant och en del hästar sätter i sig stora mängder om de får möjlighet.

– Att ekollon är giftigt för hästar kan jag inte påminna om för många gånger. Varje höst förekommer fall av ekollonförgiftning som enkelt kan förebyggas om man kontrollerar hagarna noga, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Ekollon är farliga eftersom de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammationer i hästens mag- och tarmkanal samt skadar njurarna och levern. I höga doser kan det till och med leda till att djuret dör. 

Kontrollera hagarna

Vet du vilka sorters träd och växter som förekommer i din hästs hage? Om inte så kan det vara en god idé att ta reda på det. Om det är så att det finns ek i hagen är det bra om du med jämna mellanrum kontrollerar att det inte ligger stora mängder ekollon på marken under träden. Finns där mycket ekollon så bör du under hösten antingen hägna in träden eller använda en annan hage.  

Symtom på ekollonförgiftning

Om en häst får i sig ett enstaka ekollon, så behöver den inte alls bli sjuk eller också stannar symptomen vid magsmärtor, men om den får i sig stora mängder kan skadorna bli betydligt värre. De första symtomen du ska vara observant på är att din häst blir trött och slutar äta. Därefter blir den ofta förstoppad för att sedan inom 2-10 dygn få en tjärliknande diarré. Feber kan också förekomma.

Är du orolig för att din häst har fått i sig ekollon och ser symptomen ska du kontakta veterinär.  Det finns ingen behandling som biter på förgiftningen i sig, men hästen kan behandlas symptomatiskt mot magsmärtorna, diarrén och förstoppningen.