Många väljer att lämna sin katt hemma när det åker bort. Det enklaste och billigaste alternativet är att lämna katten hemma med en kattvakt som kommer och ger den mat och vatten två gånger om dagen, gör rent i lådan samt umgås med katten en stund.

- Är du borta uppemot en vecka bör du överväga att låta någon kan bo hos dig istället. Även om katter är självständiga individer, är de sociala varelser som behöver sällskap och stimulans, säger Lotta Möller.

Kattpensionat

Om du inte känner någon som kan hjälpa dig att ta hand om din katt, kan du boka plats för katten på ett kattpensionat. Tänk på att bra kattpensionat ofta har sommaren fullbokad långt i förväg. Kontakta en kattklubb, de brukar kunna ge anvisning på välrenommerade kattpensionat som har en hög standard för inkvartering och katternas skötsel. Kom ihåg att om du ska inackordera din katt på ett kattpensionat måste den vara vaccinerad.

Katten på bilresa

Katter är territoriella och i hög grad bundna vid sin omgivning och många katter mår nog bäst av att inte behöva resa alls. Visste du att katter lätt blir åksjuka? Planera resa genom att inte ge den mat strax innan ni ska åka. Din veterinär kan hjälpa dig med åksjukemedel. Det är viktigt att du transporterar katten i en kattbur och inte lös i bilen. Lämna aldrig katten ensam i bilen. Temperaturen utomhus behöver inte vara särskilt hög för att det ska bli för varmt inne i bilen.

Ta hand om katten på semesterorten

Innan du tar med katten på semestern bör du tänka efter ordentligt. Kommer det finnas människor som är allergiska? Finns det andra katter på resmålet? Ta inte med katten om kattens välmående kan äventyras. Om den följer med - efterlikna er hemmiljö i den mån det går. Placera mat- och vattenskål på liknande ställe som hemma och ta med lite använd kattsand från lådan hemma. Se till att din katt är id-märkt samt har halsband på sig. Det är inte ovanligt att stressade katter eller katter som befinner sig i en ny miljö ger sig ut på egna äventyr.