Reflexer kan rädda hästens liv

Hösten är här, och med det mörkare kvällar. För många är det oundvikligt att inte rida eller vistas i närheten av trafikerade vägar. Agria Djurförsäkring vill påminna om att reflexer kan vara en billig livförsäkring för både ryttare och häst.

Många hästar som kommer till skada i trafiken är lösa. De har rymt från hagen, kastat av sin ryttare eller slitit sig på väg till eller från hagen. Då spelar det ingen roll hur noga ryttaren varit med att sätta reflexer på sin egen jacka, hästen syns helt enkelt inte utan egna reflexer i mörker.

-          Kom därför ihåg att utrusta både dig själv och hästen med reflexer även korta sträckor. En reflexgrimma och täcken med reflexer på kan göra stor skillnad för hästen, tipsar Stefan Fur, affärsområdeschef, Häst och Lantbruk på Agria Djurförsäkring.

Under åren 2010-2014 drabbades i genomsnitt två hästar per månad av en allvarligare incident i trafiken. Glädjande nog avlider allt färre hästar till följd av olyckor i trafiken, enligt Agrias statistik. Ett bidragande faktum kan vara att det aldrig har varit enklare att använda reflexer – många tillverkare av hästtäcken och ryttarutrustning lägger in passpoaler och reflextryck som fräcka detaljer i den vanliga utrustningen. Dessutom finns en uppsjö av reflextäcken, benskydd och boots i reflekterande material. Ofta är reflexer billiga i inköp, vilket är bra eftersom livslängden är relativt kort.

Så syns du och din häst i trafiken:

  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering
  • Byt ut reflexerna regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage
  • Använd gärna en ridlampa på vänster ben om du rider i trafiken. Lampan visar vitt sken framåt och rött sken bakåt.
  • För anspänd vagn gäller att vagnen måste vara reflexmärkt med två röda positionslyktor och två röda reflexer bak, en vit positionslykta fram samt orangegula sidomarkeringar för sken åt sidan. Dessutom ska vagnen vara märkt som långsamtgående fordon.

Det här gäller om olyckan är framme

Om olyckan ändå är framme, är det nästan alltid fordonets försäkring som täcker kollisionen. Men både häst och ryttare bör ha en egen olycksfallsförsäkring. Om ett trafikförsäkringspliktigt motorfordon kolliderar med ett hästekipage är ryttare eller kusk normalt berättigad till ersättning för personskadorna genom fordonets trafikskadeförsäkring. Oftast betalar trafikskadeförsäkringen ersättning för de kostnader som uppkommer om hästen skadas. Fordonsägaren får dessutom stå för skadorna på det egna fordonet. En kollision med ett hästekipage kan därför kosta fordonsägaren ganska mycket pengar.

-          Men det är inte alltid ett trafikförsäkringspliktigt fordon är inblandat i kollision och då måste hästen ha en egen olycksfallsförsäkring för att ersättning ska kunna betalas för skadorna på hästen, säger Stefan Fur.