Katternas 10-i-topp: Svenskarna gillar populär trasdocka

Katten är vårt mest populära sällskapsdjur. Högst på tio-i-topplistan regerar den ohotade huskatten som behåller sin position på kökssofforna. På andra plats kvalar den populära ragdollen in. Det visar kattstatistik från Agria Djurförsäkring.

Att våra huskatter står oss svenskar närmast är välkänt, men en hel del har också blivit förförda av den amerikanska raskatten ragdoll, känd för att nästan bli som en trasdocka när man lyfter den. Tätt därefter på tredje plats hamnar norsk skogskatt. Hos Agria är katterna det djurslag som växer snabbast i försäkringsbeståndet.  

-          Det är härligt att katternas status ökar och alltfler väljer att ha en trygg veterinärvårdsförsäkring för att ha möjlighet att hjälpa sitt djur i ett kritiskt läge, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur, Agria Djurförsäkring.

De vanligaste skadorna ser olika ut för huskatter och raskatter – huskatten som ofta rör sig utomhus utsätts mest för sårskador, medan raskatterna oftare drabbas av magproblem som kräkningar och diarréer.

Försäkringen används inte lika mycket bland katterna jämfört med hundarna som oftare besöker veterinären, men när man väl måste behandla djuret hamnar veterinärvårdskostnaden på ungefär samma nivå. Medelskadan för en katt som besöker veterinär hamnar strax under 3000 kronor.

Total finns cirka 1,2 miljoner katter i Sverige.  

Topplistan – mest populära kattraser i Sverige:

  1. Huskatt
  2. Ragdoll
  3. Norsk skogkatt
  4. Birma
  5. Maine coon
  6. Brittiskt korthår
  7. Sibirisk katt
  8. Perser
  9. Bengal
  10. Devon Rex