Hjälp till jamande katt

Mjau, mjau! Vad vill katten? Är det något fel? Många kattägare blir frustrerade när deras katt håller dem vakna om nätterna, väcker dem tidigt på morgonen eller jamar hela dagen.  Orsakerna till jamande kan vara flera. Agrias veterinär Lena Bjurström bjuder på fem tips om hur du kan hjälpa en pratsugen katt.

  1. Undersök om katten är fysiskt skadad eller sjuk. Om din katt ändrar beteende är det viktigt att undersöka om den är frisk och kry eftersom problemet kan grunda sig i en fysisk åkomma. En katt som uppför sig onormalt bör alltid undersökas av en veterinär innan du börjar ändra på andra saker i kattens miljö. Jamandet på en äldre katt kan exempelvis ha sin orsak med problem i sköldkörteln eller att katten har drabbats av demens.
  2. Osäkerhet. För många kattägare kan det bli frustrerande när deras katt jamar på natten. Gemensamt för många katter som jamar på natten, är att de känner sig utsatta och övergivna. Ett tips kan vara att begränsa kattens rörelsefrihet från vissa områden i hemmet eller att låta den sova i sovrummet där den kan känna sig trygg och säker.
  3. Är katten är döv? En annan fysisk orsak till kattens jamande kan vara att den är på väg att förlora hörseln. Döva katter saknar ofta en känsla av hur högt det låter. En katt som blir gradvis döv, kan klara sig bra i de välbekanta omgivningar i ett hem. Det är dock viktigt att du får kattens hörsel kontrollerad hos veterinären eftersom hörselnedsättningen kan orsakas av inflammation.
  4. Heta hormoner. Jamandet kan också bero på hormoner. En katt som löper är ofta tillgiven, kontaktsökande och mycket pratsam. Medan en hane som jamar mycket kan ha svallande hormoner i kroppen. Om inte katten ska användas i avel är kastrering eller sterilisering ett sätt att komma till rätta med problemet.
  5. Är katten uttråkad eller tigger den? Vissa kattägare upplever att deras katt jamar intensivt som om den vore skadad, men det kan också vara ett sätt för den att få uppmärksamhet om den är uttråkad. Detta kan ofta vara förklaringen till varför särskilt innekatter vandrar runt med hjärtskärande stönanden utan tillsynes någon anledning. Om katten är uttråkad, aktivera den med lekar och se till att ditt hem är kul för en katt, till exempel, med klättring och högt hängande hyllor. Om katten jamar för att tigga mat kan det minska problemet om du provar att ignorera den under en period.