Hästens vanligaste skador:

  1. Hälta
  2. Kolik
  3. Traumatiska sårskador
  4. Fång
  5. Hovböld

Hälta

Hältan är i särklass den största skadegruppen med mer än hälften av fallen i topp-fem gruppen. Därefter kommer kolik, traumatiska sårskador, fång och hovböld. Vanliga diagnoser som alltför många hästar och hästägare har drabbats av. Det positiva är dock att du som hästägare har ganska långtgående möjligheter att påverka och förebygga skador inom just de här fem områdena.

Hälta kan uppkomma av många olika anledningar, men som hästägare kan du göra en hel del i det dagligt arbete med hästen för att undvika problem.

-  Att rida hästen på rätt sätt är helt avgörande för att den ska bli hållbar. Den ska ridas i balans, i korrekt form och tempo. Under en vanlig arbetsvecka ska man täcka in konditionsträning, smidighet och styrketräning men också teknikträning, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria.

Varierad träning betyder också en nyttig variation av ridunderlag som till exempel teknikträning på ridbanan eller konditionsträning i skog och mark. Men även kvaliteten på ridunderlaget påverkar hästens hälsa, varierande underlag,

-  I dag används mycket fibersand på ridbanor och i ridhus som är ett utmärkt material vid hopptävling eftersom hästens hovar inte glider iväg när det landar. Men även här finns begräsningar när hoven landar stumt i marken och i längden sliter det på benen.

Karl-Henrik betonar vikten av att variera ridningen med hjälp av ett veckoschema så att hästen inte gör samma sak sju dagar i veckan.

Däremot är inte viloperioder nödvändiga för den fullvuxna hästen, men viktigt för unghästen. Den behöver växla arbete med återhämtning för att utvecklas och växa på ett hållbart vis.

Ett annat sätt att undvika hälta är regelbundna besök av en duktig hovslagare som kan sko hästen optimalt utifrån hur hovar och benställning ser ut.

 

Se Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl och dressyrryttaren Gunilla Byströms samtal och tips kring hältor. 

Kolik

Den andra diagnosen, kolik, är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen.

- Grunden för att undvika kolik är att vara noga med regelbundna utfodringsrutiner, ge hästen foder av god hygienisk kvalitet och alltid erbjuda den tillgång till rent vatten, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Koliken orsakas ofta i samband med foderbyte eller foder av dålig kvalitet. Ge hästen en chans att vänja sig successivt vid nytt foder. Bristen på vatten uppstår ofta på vintern när det är kallt, eller på sommaren när det är varmt och hinkarna i hagen torkar ur fort. En fullstor häst dricker cirka 30 liter per dag. Ha som rutin att se över tillgången till vatten varje dag.

Sandkolik kan drabba hästar som går på hårt avbetade sandjordsarbeten. Sanden lägger sig i tarmarna och ger så småningom upphov till varierande grader av kolik.

- Det går att förebygga genom att regelbundet utfodra med loppfrön till hästar som betar på kort gräs. Läs på förpackningen för rätt dosering.

Mer information om kolik finner du här.

Traumatiska skador

Den tredje diagnosen är så kallade traumatiska skador i huden – sår och skador av olika slag. Ofta finns farorna i hästen närmiljö. Karl-Henriks tips är att regelbundet se överstallet, i hagen och ridhuset och säkra att inga vassa kanter, utstående föremål eller hala underlag är i vägen.

Kontrollera att dörrar är vända åt rätt håll så de inte riskerar att klämma hästen eller att ett hårt dörrhantag som fastnar i hästens sida. Håll stallgången rent från prylar.

Även i mötet med nya hästkamrater kan sparkar och bett orsaka sårskador. Introducera nya hagkamrater försiktigt och under kontrollerade former och ha gärna något hjälpmedel till hands om de ryker ihop, som till exempel en vattenslang.

Fång

Det vanligaste tillfället till fång är när hästen får i sig stora mängder kraftfoder eller släpps på ett kraftigt grönbete.

- Ge hästen en chans att successivt vänja sig vid betet och vid foderbyten, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Inför sommarbetet kan man riva färskt gräs i mindre mängder och inledningsvis ta in hästen på natten. Vid foderbyten är det bra att köra både gammalt och nytt foder parallellt under en övergångsperiod. Och glöm inte att minska kraftfodergivan under viloperioder.

En annan orsak till fång är att ett sto inte släpper efterbörden normalt efter en förlossning, då ligger efterbörden kvar, släpper ut bakterier och gifter som påverkar cirkulationen i hovarna. Om inte stoet släpper sin efterbörd inom fyra timmar, kontakta din veterinär.

Läs mer här om vikten av tidiga symtom på fång eller se filmen med Karl-Henrik Heimdahl hemma hos dressyrryttaren Gunilla Byström.

Hovböld

Hovböld orsakas ofta att hästen trampat på en vass sten eller ett annat hårt föremål och får en blödning.

- Som hästägare kan du förebygga hovbölder genom att undvika arbete på olämpliga underlag, lägg en heltäckande sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade hästar på bete barfota, avslutar Karl-Henrik Heimdahl.