Avmaskning

Har du kennel med mycket hundar kan de behöva avmaskas regelbundet. Det gäller också om du ger dina hundar mycket rått kött att äta. Tänk på att maskmedlen tar olika slags maskar så att du byter grupp ibland.

Kondition

Hunden kondition är en färskvara som måste tränas hela året. Snabbträning ökar endast skaderisken. Två-tre månader innan jaktsäsongens början bör du stegra träningen.

Löpning, cykling, simning (15 grader och uppåt är ok, vid kallare vatten tar musklerna stryk), skidåkning och grustagsträning är bra sätt att bygga upp hundens kondition. Ha gärna sele på hunden när du tränar kondition så kan den dra lite och på så sätt träna lite extra.

Bra kondis hos hunden ger både ökad syreupptagning och bättre senor i ligament och leder.

Magomvridning

Ge en större hund fler mindre mål mat under jakten för att minska risken för magomvridning. Frukosten ska ges minst två timmar innan påbörjad jakt och huvudmålet en bra stund efter avslutad jakt.

Noskvalster

Finns hos många hundar utan att de visar symtom. När jakthunden börjar spåra sämre och fnyser besvärat är det en god idé att behandla hunden. Tänk dock på att behandlingen tar 1-2 veckor och att det dröjer lika lång tid innan hunden är symtomfri.

Puls

Ta för vana att ta pulsen på din hund när jaktdagen är över. En puls över 120 slag i minuten är onormal. Vältränade jakthundar kan ligga så lågt som 50 slag per minut.

Tassar

Tar ofta stryk i skogen men korta klor minskar åtminstone risken för klobrott. Skadade trampdynor kan behöva sys men det måste i så fall göras inom första dygnet. Om det är över 20 grader varmt ute ska du aldrig cykla/träna hunden på asfalt eftersom den då kan bränna sönder trampdynorna.

Utfodring

Jaktarbete ökar hundens behov av energi. Extrem värme och kyla likaså. Öka på det vanliga fodret eller ge ett högenergifoder. Tänk på att gå över gradvis för annars kan hunden bli dålig i magen.

Under själva jakten måste de flesta hundar fylla på med energi under dagen. Ge då flera små portioner alternativt energitillskott i form av en speciell pasta. Glöm inte ge hunden vatten!

Tänk på att fett är den effektivaste näringskällan för hundar. Fett ökar prestations- och syreupptagningsförmågan medan kolhydrater är en energikälla som hunden inte kan lagra så bra. Utfodring med kolhydrater innan jakt gör att kroppen ställer om sig till att använda kolhydrater som energikälla vilket kan leda till att kolhydratreserven tar slut under jakten och hunden kollapsar.

Lite kolhydrater måste hunden dock ha för att bland annat hjärnan ska kunna fungera.

Vaccinering

Alla hundar ska vaccineras mot valpsjuka, smittsam leversjukdom och parvo. Det senaste rönet är att efter avklarad valpvaccination samt ettårsvaccinering så räcker det med att man fyller på vart tredje år. Om du ska jaga utomlands måste du också vaccinera hunden mot rabies och eventuellt leptospiros.

Visitering

Ta för vana att alltid visitera hunden både före och efter jakt! Anledningen till att det är viktigt att göra det innan är att det annars är svårt att upptäcka onormala tillstånd. Har du en pälshund är det extra viktigt att du ser över huden efter jakt annars kan det ta flera dagar att upptäcka sårskador som då redan hunnit bli infekterade.

Värm upp och varva ned: Tänk på att kalla muskler lätt går sönder. Sätt därför gärna på hunden ett täcke före och efter arbete. Att stretcha hunden när den arbetat är också bara positivt för musklerna.

Öron

En tidigt påbörjad öroninflammation kan du klara av att behandla själv genom noggrann rengöring. Rinner det var ur örat eller är väldigt rött måste hunden dock till veterinär och få antibiotika.

Artikeln är skriven efter en föreläsning som veterinär Eva Adolfsson från Djurkliniken i Västerås höll under en jaktkväll arrangerad av Agria Djurförsäkring, Lupus Foder och Aptus.