De blev guldhjältar i AgriaAllsvenskan 2015

Skästa Ridcenter från Västerås kan titulera sig svensk mästare i laghoppning. De fyra tjejerna i laget var ensamma om att rida två felfria omgångar i AgriaAllsvenskans final under Falsterbo Horse Show på söndagen. På andra plats kom Loviseholms Sporthästklubb, medan Södertälje ridklubb knep tredje platsen.

Louise Haaga, mentor, tränare, ryttare i laget och grundare av klubben, ömsom grät och ömsom log sitt vackraste breda leende när guldet var klart. – Det tar tid innan jag smälter det här och tar in intrycken, sa hon efter prisutdelningen och tv-intervju och torkade en tår ur ögonvrån.

Emma Kåbring, 25, öppnade dagen för klubben med att kvala in till internationella klasserna senare i veckan. Hon är en talang som varit med i Svenska Ridsportförbundets och Ridskolan Strömsholms talangprojekt under första pilotåret.

- Helt sanslöst. Vilken helg jag haft, sa Emma omtumlat med blomsterkvast i handen, medalj runt halsen och gehäng hängde över bröstet.

Kallast i Skästagänget var nog ändå Sandra Olsson, 22 år, elevassistent i vanliga skolan och ryttare på fritiden. Hon gick ut sist för Skästaryttarna.

Speakern, legenden, Jan Fristedt, berättade i detalj förutsättningarna för publiken för att höja stämningen.

- Då tänkte jag bara få honom att sluta. Jag la volt efter volt före starten och tänkte, låt mig rida nu, kommenterade Sandra under presskonferensen.

Hon hörde varje ord och var väl medveten om vad hon måste prestera.

När hon väl fick rida satte hon den där felfria ritten som behövdes för att säkra guldet. Kallt gjort. Junioren Isabell Eklöf, 17 år, har under hela grundserien och i semifinalen varit säkerheten själv med hästen Wizard V, som verkligen kan trollbinda publiken.

Skästakvartetten kunde andas ut och kramas om av sina supportrar när Södertälje Ridklubb och fjolårets segrare i AgriaAllsvenskan gjorde upp i omhoppning om silver och brons. Loviseholms Sporthästklubb säkrade silvret.

- Det känns faktiskt väldigt bra med ett silver, sa fjolårets mästare Elin Jansson som gjorde en superritt med Digital VT.

Södertälje Ridklubb, en anrik klubb i lag-SM-sammanhang, kom till Falsterbo och finalen som reserv för Bollnäs Ridklubb som måste lämna återbud. Hem åker klubben med bronsmedaljer och som en av den idrottstokiga stadens främsta lag. - Vi fick samla ihop ett lag i sista stund, berättar Emelie Ek, lagledare tillsammans med Stefan Ankarskiöld. Linda Heed red en häst som hon hoppade för första gången i första omgången av finalen. Så det här är otroligt bra.

På plats i Falsterbo under finalen fanns givetvis förbundskapten Sylve Söderstrand:

- AgriaAllsvenskan är en av de viktigaste tävlingarna för svensk hoppnings utveckling. Det är ingen skillnad i press på ryttarna i allsvenskan och när de sedan ska rida en nationshoppning för Sverige, konstaterade han.

Stefan Fur, affärsområdeschef för Häst och Lantbruk på Agria Djurförsäkring, sken i kapp med solen:

- Dagens final och hela serien är en del av Agrias satsning på bredden som vi gör tillsammans med ridklubbarna. Den börjar med Agria Pony Trophy, nästa steg är Agria ponnyallsvenskan som toppas med Agria Allsvenskan. Stort grattis till Skästa ridcenter för en fantastisk insats!

Svenska mästare i laghoppning, AgriaAllsvenskan Lagledare: Mia Pettersson Louise Haaga, 37 år Isabell Eklöf, 17 år Emma Kåbring, 25 år Sandra Olsson, 22 år.