Årets SIRE-tjur: Nils av Maltestorp

Efter att åtta stadiga herrar visats i ringen på Elmia Lantbruk gick, efter en felräkning av domarnas bedömning, årets SIRE-pris till Nils av Maltestorp, visad av ägaren Stefan Johansson från Vita Fall i Ljusfallshammar. Förutom äran att vara den finaste aveltjuren, fick Nils och hans ägare ta emot en guldmedalj och en check på 15 000 kronor från arrangörerna Agria Djurförsäkring och Svensk Köttrasprövning.

Årets SIRE-tjur utsågs under en pampig final, med engagerad publik och dramatiken i luften. Efter finalen uppstod dock en stunds förvirring när det upptäcktes att resultaten blandats och den andra av Vita Falls medverkande tjurar, Champagne av Strömsnäs, hade utnämndes till vinnare. Resultatet korrigerades snabbt, och Nils av Maltestorp tog emot vinnarrosetten.

- Från arrangörernas sida får jag be om ursäkt för misstaget. Den mänskliga faktorn slog till med ett räknefel när domarna summerade resultatet. Det var väldigt olyckligt, men i all bedrövelse blev det bra ändå eftersom tjurarna kom från samma gård och kan nu åka hem med dubbel ära, säger Stefan Fur, affärsområdeschef, Häst och Lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Både tjurar och ägare tog missödet med ro, aldrig tidigare har ju två tjurar från samma gård lyckats med konststycket att vinna samma pris under en och samma tävling. Sofia Persson, Vita Fall som visade Champagne av Strömsnäs, uttrycker sin glädje över att priset stannar på gården.

- Jag och Champagne är glada att vi fick njuta av segerns sötma ett litet tag, men är nu glada över att Vita Falls andra medverkande tjur tog hem segern.

Samtliga åtta deltagare fick, förutom prisrosetter, vackert inramade kollage på sina tjurar.