Agria i samarbete med Svenska Arabhästföreningen

Agria Djurförsäkring inleder ett nytt samarbetsavtal med Svenska Arabhästföreningen (SAHF) för att bidra till hållbarheten hos den mest användbara hästrasen inom alla hästsportens discipliner. 

Få hästraser används så brett inom sporten som den vackra arabhästen. Oavsett om det handlar om westernridning, distans, galopp, dressyr eller att ställa ut är araben ett mycket populärt val av fyrbent vän. Dess storlek, som brukar ligga mellan 145-160 cm i mankhöjd, och kynne gör att den passar både yngre och äldre ryttare.

- Det är roligt att vi nu har ett samarbete med SAHF som stärker vår strävan efter att bidra med att utveckla friska och hållbara arabhästar inom både aveln och sporten, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst och Lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Samarbetet syftar också till att bidra till en högre djurhälsa överlag.

- Med Sveriges mest omfattande skadestatistik om häst i kombination med våra egna hästveterinärer kan Agria bidra med rådgivning om skadeförbyggande åtgärder i hantering och träning, men också inom aveln, säger Stefan Fur.

Agria och SAHF kommer tillsammans att arbeta för en sund avel. I Sverige föds varje år ungefär 100 föl av arabiskt fullblod. Det arabiska fullblodet har dessutom stort genomslag i den svenska avelsutvecklingen av dagens hästraser med inslag i nästan 80 % av raserna.

- Vi ser fram emot att utveckla försäkringsskyddet och skadeförbyggande insatser för våra medlemmar i ett nära samarbete med landets största försäkringsbolag för häst. Det kommer alla medlemmar till gagn, säger Niclas Holm, ordföranden i Svenska Arabhästföreningen. Jag är dessutom mycket glad att kunna erbjuda våra medlemmar fem procent rabatt på försäkringspremien hos Agria.

Agria bidrar årligen till forskning på häst via Stiftelsen Hästforskning och har samarbete med ett antal olika rasföreningar.

Fakta om arabhästar

  • Alla araber föds med 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor medan andra hästar oftast har 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor
  • Napoleons favorithäst hette Marengo och var en vit arabisk hingst
  • Alla arabiska fullblod härstammar från ”desert breds” – hästar födda i öknen hos beduinerna
  • 1964 bildades Svenska Arabhästföreningen, läs mer på www.sahf.se.