Ungdomsbonus införs i AgriaAllsvenskan

AgriaAllsvenskan, hela hoppsveriges elitserie, går vidare med en ny säsong 2015. I dagarna blev det klart att serien gör en rejäl satsning på ungdomsryttarna nästa säsong - en bonus på sammanlagt 120 000 kronor står på spel för lagen som har ungdomsryttare med.

Den tidigare regeln att laget ska innehålla minst två ryttare upp till 21 år är borttagen. Istället får de lag som satsar på ungdomar en extra bonus att rida om i AgriaAllsvenskan.
Det lag som efter tre grundomgångar och semifinal har flest antal fullföljda ritter av ryttare upp till 21 år får en bonuscheck på 50 000 kronor. Tvåan får 30 000 kronor och trean 20 000 kronor. Priset ska användas till träning eller utbildning för ungdomsryttarna i föreningen.

- Med den här satsningen lyfter vi fram ungdomsryttarna ytterligare, samtidigt som statusen för AgriaAllsvenskan höjs ännu mer, säger Stefan Fur, Affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

Att rida lagtävling är både spännande, roligt och utmanande för ryttarna och en bra förberedelse för dem som satsar vidare mot landslagsuppdrag.

- Lagtävlingar stärker sammanhållningen i klubben och det är också en viktig del i de yngre ryttarnas utveckling, säger Gunnar Larsson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hoppkommitté.

Liksom i år, avgörs även nästa års AgriaAllsvenska under Falsterbo Horse Show.

- Det blev en stor succé för både ryttare, publik och arrangör. Här får ryttarna chansen att rida inför en stor och kunnig publik och finalen får en internationell inramning, säger Stefan Fur.

Säsongen 2015 ska spänningen stiga ordenligt i AgriaAllsvenskan och det ska bli enklare att följa med i grundserien. Grundomgångarna i de olika zonerna rids på samma helg.

Nytt för 2015

  • Kravet på ungdomsryttare i laget tas bort.
  • Möjligheten att låna in ryttare från annan klubb tas bort.
  • Laget kan välja att ha max två ryttare födda 1994 eller senare i laget. I så fall kan två ryttare rida på 10 cm lägre höjd. Har laget en ryttare i laget född 1994 eller senare får en ryttare rida på den lägre höjden.
  • Lag som har ungdomsryttare med i laget är med och rider om en bonus på 100 000 kronor.
  • I finalen finns ytterligare en bonus om 20 000 kronor som går till det lag som har den bästa ungdomsryttaren i finalen.
  • Efter tre omgångar gör tolv lag upp i en semifinal under Nationaldagstävlingarna på Strömsholm.
  • De åtta bästa lagen från semifinalen oavsett zon gör upp om segern i AgriaAllsvenskan, lag-SM i hoppning under Falsterbo Horse Show.