Håll koll på fjädrar och påskris

Fjädrar och ris är roliga saker för en katt. Även påskpynt av olika slag är skojiga att busa med.

- Att operera bort främmande föremål ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och dyrt för matte och husse. Lek gärna med katten men låt den inte ha små saker eller saker som den kan tugga i sig när den är för sig själv.

Se upp med blommor

På påsken köper vi fler blommor till hemmet och katter brukar gilla att smaka och tugga på nytillkomna växter.

- Många lökväxter och blommor som hör påsken till har irriterande växtsaft och kan vara farliga för katten, vissa liljeväxter kan till och med ge katten livshotande skador, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Påskliljan till exempel, som finns i nästan alla hem så här års, är giftig. Har du en katt som visar intresse för växter av olika slag bör du placera dem som kan vara farliga för katten på en säker plats. Det finns en lista på växter som kan vara farliga för katten i Djurguiden, Agrias applikation för smartphones. Listan hittar du även här.

Mörk choklad

Katter är precis som hundar känsliga för ämnet teobromin som finns i choklad, men på grund av katter generellt inte tycks vara intresserade av sötsaker så är det mycket ovanligt att katter försöker äta choklad.